OSLOBAĐANJE: Europski ZOO-i doveli pet nosoroga u Ruandu

“Ovo je fantastično. Te su životinje odvedene iz Afrike prije nekoliko desetljeća kako bi ih izložili javnosti u europskim zoološkim vrtovima, a sada se vraćaju u Ruandu”, rekao je voditelj Zoološkog vrta Chester, Mark Pilgrim. U tijeku je, naime, najveći transport nosoroga iz Europe u Afriku, piše BBC.

Sve je kulminiralo u ponedjeljak, kada je pet nosoroga, rođenih u zoološkim vrtovima, pušteno u divljinu u Nacionalnom parku Akagera. Tri ženke i dva mužjaka, starosti između dvije i devet goidna, u Ruandu su stigli iz parka u Yorkshireu, češkog safari parka Dvur Kralove te safari parka Ree u Danskoj, piše BBC.

Njihovo putovanje dugo 6 tisuća kilometara započelo je u parku Dvur Kralove, gdje su životinje okupili i pripremali na put još od kraja prošle godine. Let iz Praga do glavnog grada Ruande Kigalija trajao je 30 sati.

Nosorozi će zasad ostati u privremenom parku sve dok veterinari i stručnjaci ne procijene da su se dobro prilagodili i da su spremni na život u divljini. Najveći izazov bilo je pronaći mjesto koje će biti sigurno za nosoroge. Naime, diljem Afrike postoji velika opasnost od krivolovaca koji, osim lova, ‘ciljaju’ i na rogove ovih životinja koji imaju veliku vrijednost na crnom tržištu.

Nacionalni park Akagera ima osigurano osiguranje, u liku naoružanih stražara, kao i visokotehnološka rješenja protiv krivolovaca. Ovo je veliki trenutak za Ruandu, gdje je već u dva navrata došlo do istrebljenja nosoroga, prvo u 1950-im godinama, a potom i 2010. godine. Ponovno su dovedeni iz Južnoafričke Republike 2017. godine, ali sve je zasjenjeno tragedijom, kada je jedan od nosoroga ubio zaposlenika parka, koji je vodi brigu o životinjama.

Komentiraj