‘Oslikani zidovi uljepšavaju i donose živost u kvartove grada Zagreba’

Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a, govori o projektu u sklopu kojeg su njihovi članovi oslikavali trafostanice te najavljuje nastavak umjetničkog djelovanja u javnom prostoru

 

Nedavno su na tri trafostanice u Zagrebu oslikana muralima naših umjetnika, članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Trafostanice su oslikali Goran Rakić – Chez, Klara Rusan i Danijel Žeželj. Svi murali izvedeni su u prepoznatljivom stilu umjetnika, primjerice u Draškovićevoj ulici kod Traume nalazi se mural Danijela Žeželja, poznatog crtača stripova koji je sukladno tome izveo mural u formi vizualne naracije kroz sekvencu slika, tematski obrađujući pojam “Metamorfoze”. Na muralu je vidljiva metamorfoza mačke u slona koji leti. Na trafostanici u Miramarskoj ulici može se vidjeti prepoznatljiva apstrakcija Gorana Rakića – Cheza. Klara Rusan proučavala je kvart u kojem je oslikavala trafostanicu te je sukladno tome u Španskom, u ulici Vida Došena, oslikala scenu skejtera koji izvode razne trikove, pazeći pritom da skejteri nose uniforme šaolinskih redovnika kao reference na teretanu u atomskom skloništu zgrade broj 4 u Španskom. Spomenute radove odabrao je Stručni žiri HDLU-a. Više o svemu za Zagreb News govorila je Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a  koji je pokrenuo ovaj projekt.

ZG News: Kako je došlo do suradnje s HEP-om da vam ponude oslikavanje njihovih objekata?

Prije tri godine prvi put smo izveli mural na pročelju Osnovne Škole Matka Laginje u okviru EU projekta CreArt, a godinu dana nakon, u suradnji s umjetnikom Lavom Paripovićem za oslikavanje javnog prostora odabrana je trafostanica; upravo to bio je početak nove suradnje s HEP-om i nagovještaj projekta TRAFOSTANICE.

ZG News: Već se dulje vrijeme spominju nastojanja HDLU-a da potakne razvoj likovne umjetnosti u javnom prostoru, zašto vam je to važno i kako vaše dosadašnje radove doživljavaju Zagrepčani? 

HDLU kontinuirano potiče razvoj i produkciju umjetnosti u javnom prostoru, brojnim projektima od 2017. godine, implementirajući umjetnost u bolnice, zatvore, shopping centre te ulice grada Zagreba.

Implementiranje umjetnosti na javne površine na ovakav način vrlo je važno za popularizaciju umjetnosti te približavanje kvalitetne suvremene umjetnosti široj publici, ali s druge strane i za promociju umjetnika koji na ovaj način trajno izlažu svoja djela na iznimno frekventnim lokacijama.

Reakcije građana su izuzetno pozitivne, iznimno nam je drago što nakon izvedenih projekata dobivamo brojne pozive građana koji za oslikavanje predlažu trafostanice u svojem kvartu.

Dosad smo osim projekta oslikavanja trafostanica, izveli tri impresivna murala u centru Zagreba u okviru EU projekta CreArt, upravo smo i raspisali natječaj za četvrti za sljedeću godinu.

Također, od 2017. godine provodimo projekte estetizacije bolnica i zatvora voditeljice Melinde Šefčić, u okviru kojih je oslikano 17 murala u bolničkim prostorima Grada Zagreba te 8 murala u Kaznionici u Požegi te zatvoru u Zagrebu, za koje također primamo iznimno pozitivne komentare.

ZG News: Koliko još prostora u Zagrebu ima koji bi se po vašem mišljenju trebao oslikati? 

Prostora za oslikavanje ima mnogo, samo je potrebna kreativnost i mogućnost imaginacije murala na praznim zidovima, vjerujemo da oslikani zidovi uljepšavaju i donose živost u kvartove Grada Zagreba, stoga se nadamo da će biti interesa i prostora za još mnogo murala.

ZG News: Koje je sve dozvole nadležnih tijela potrebno dobiti da bi se oslikao jedan mural i koliko je to zahtjevna procedura, postoji li neka komisija u Zagrebu koja daje dozvole za takvu vrstu umjetnosti?

Riječ je o zahtjevnoj i dugotrajnoj proceduri, svaka lokacija traži drugačije dozvole, stoga individualno pristupamo svakom novom projektu, no uglavnom su to suglasnosti i dozvole Gradskog zavoda zaštitu spomenika kulture i prirode, Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Gradskog ureda za kulturu te vlasnika zgrade i stanara.

ZG News: Nedavno je mural Malog princa u Zagrebu prefarban simbolima Dinama, kako ste to doživjeli?

Riječ je velikom propustu i iskazu nepoštovanja prema umjetničkom i autorskom djelu, tim više što je Mali princ postao prepoznatljivi simbol tog kvarta. Drago mi je što postoji namjera za novim izvođenjem murala Malog princa i nadam se da će počiniteljima ovo biti snažna motivacija za pažljivija buduća postupanja.

ZG News: Kako doživljavate što je u Zagrebu na javnim površinama najviše murala posvećenih Dinamu i navijačkoj skupini Bad Blue Boys?

BBB su snažan i važan simbol Grada Zagreba, a očigledno su i najbolje organizirani kao navijačka skupina. Iz našeg iskustva rekla bih da svatko tko pokaže interes može sudjelovati u oblikovanju javnog prostora. Nije poanta smanjivati aktivnosti BBB-a nego poticati inicijative ostalih. Izuzetno je puno površina u gradu kojima brojni drugi mogu doprinijeti. Naša dosadašnja iskustva s BBB u smislu tretmana murala koje su izradili HDLU-ovi umjetnici su pozitivna i nadam se da će obostrano uvažavanje biti konstanta.

ZG News: Imate li dojam da su tako zapostavljeni drugi važni zagrebački sportski klubovi i pojedinci?

Moj iskustva unutar sporta i aktivnosti navijačkih skupina su jako limitirana pa ne mogu kvalificirano govoriti, no moj osobni dojam je da dominacija BBB-a nije jedini odnosno ključni razlog zašto ostali klubovi i sportaši nisu zastupljeni na muralima.

Komentiraj