Igor Kralj/PIXSELL

OSKAROVAC NIJE ODBIO PREDSJEDNICU IAKO IMA ZDRAVSTVENIH PROBLEMA Lustig u Jasenovcu unatoč operativnom zahvatu

Dvostruki oskarovac Branko Lustig pristao je biti osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na komemoraciji u povodu 70. obljetnice proboja logoraša iz koncentracijskog logora Jasenovac, iako je dva dana prije bio podvrgnut kirurškoj operaciji te su mu liječnici savjetovali mirovanje. Kad su ga novinari pitali je li točno da će biti izaslanik predsjednice Republike, Lustig je rekao:

“Zamoljen sam od naše predsjednice da budem njen izaslanik i nisam tako lijepoj ženi mogao reći ne. Ionako sam namjeravao ići na komemoraciju i velika mi je čast biti izaslanik predsjednice”. No, prema onom što doznaje Nacional, 82-godišnji Lustig ipak do poziva iz Ureda predsjednice nije bio siguran hoće li ići na komemoraciju jer su mu liječnici savjetovali da se ne izlaže suncu.

Sama ceremonija trajala je oko dva sata, a uzvanici su sjedili na jakom suncu. Lustig je kao dijete preživio koncentracijske logore Auschwitz i Bergen-Belsen. Svoja je iskustva prenio i na film “Schindlerova lista”, za čiju je produkciju dobio svoj prvi Oscar. Lustig je bio izaslanik predsjednice budući da je ona posjetila Spomen-područje Jasenovac četiri dana ranije, 22. travnja. Za razliku od hrvatske predsjednice, njemačka kancelarka Angela Merkel osobno je u nedjelju u Dachauu prisustvovala komemoraciji povodom 70. obljetnice oslobođenja tog nacističkog logora. “Mi, Nijemci, mi imamo posebnu odgovornost, moramo biti oprezni, osjetljivi i dobro informirani o onome što smo učinili pod nacizmom”, poručila je Merkel iz Dachaua. Predsjednica Republike Hrvatske također je osudila zločine počinjenje u Jasenovcu, ali nije konkretno precizirala tko ih je i u čije ime počinio. Rekla je sljedeće: “Ideologija koja je uzrokovala ove zločine moralno je i pravno osuđena. Ta politika bila je volja režima koji se vezao uz nacističko-fašističku Osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskoga naroda za svojom državom.” No zato je u intervjuu za HRT predsjednica potvrdila da će otići na obilježavanje žrtava Bleiburga.

Komentiraj