Osječkoj bolnici prijeti prekid redovitih operacija

Respiracijski centar u Osijeku danas je proširen, a spremnost da se prime najteži bolesnici podignuta je na trenutačno najvišu razinu. O tome je za dnevnik.hr govorio koordinator za respiracijski centar Kliničkog bolničkog centra (KBC) Osijek Ivan Radoš.

Radoš kaže da su im danas došli pomoći medicinski tehničari iz okolnih bolnica jer je potreban dodatni kadar. “Imamo kolege iz Vukovara, Vinkovaca, Slavonskog Broda… Od ponedjeljka dolaze kolege iz Virovitice, Nove Gradiške, Požege. Mi pokrivamo 9 bolnica pa vjerujem da će nam kolege pomoći što se tiče medicinskog kadra jer to nije kadar koji se može uzeti s burze nego ljudi koji su educirani za rad s najtežim bolesnicima”, kaže Radoš te dodaje kako trebaju minimalno 16 medicinskih tehničara po jednom radilištu.

“Znači sad smo ušli u treću fazu proširenja respiracijskog centra. Trenutno imamo kapacitet od 64 bolesnika na respiratoru, tako da nam je potreban dodatni kadar”, kaže liječnik koji je zahvalio svim medicinskim tehničarima u bolnici jer svaki od njih radi posao za dvoje. “Mislim da naši pacijenti mogu biti zadovoljni i da imaju zadovoljavajuću skrb”, kaže Radoš.

S obzirom na rastući trend broja oboljelih, respiracijski centar može se još proširiti, no ne bez dodatnih problema.

“Uvijek se mogu pronaći novi prostori, ali moramo imati respiratora. Mi možemo teorijski se još proširiti, ali onda moramo povlačiti anesteziološke aparate iz operacijskih sala jer anesteziološki aparat može biti i respirator, ali tada ćemo morati prekinuti redovan operacijski program koji još ide. Mi nismo zaustavili bolnicu, nismo COVID bolnica kao Dubrava”, rekao je Radoš

Komentiraj