Osječko kino Urania: zaštićeni spomenik kulture s dugom poviješću i filmskom tradicijom

Viktor Axmann (Vladoje Aksmanović) rođen je 1878. u Osijeku u uglednoj njemačkoj obitelji. Danas se smatra arhitektom koji je najviše pridonio početnoj modernizaciji arhitekture Osijeka i najznačajnijim osječkim arhitektom prve polovine 20. stoljeća. Axmann je težio modernom prostornom planiranju i nastojao je urediti širi prostor grada Osijeka na moderan europski način.

Nakon povratka iz Beča, Axmann jedno vrijeme radi u Rijeci i Zagrebu, a 1905. godine vraća se u rodni Osijek. Počinje raditi kao građevinski poduzetnik i u duhu secesije realizira niz značajnih arhitektonskih i kulturnih ostvarenja. Cilj mu je bio uljepšavanje zgrada industrijske proizvodnje, spajanje umjetnosti i obrta te ukrašavanje bezličnih fasada zgrada.

Najbolji je primjer u slavonskoj regiji kino Urania u Osijeku. Prva kinematografska predstava u osječkom tada novoizgrađenom gornjogradskom kinu Urania prikazana je 19. rujna 1912. godine. Kino Urania postalo je jedno od rijetkih zdanja hrvatske secesije koje je postiglo međunarodnopriznanje na prvoj međunarodnoj Kino-izložbi u Beču, a danas je zaštićeni spomenik kulture s dugom poviješću i tradicijom prikazivanja filmova.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner