Osječki Socijaldemokrati pitaju: “Tko upravlja Osijekom?”

Saborski zastupnici Socijaldemokrata Romana Nikolić i Domagoj Hajduković danas su na konferenciji za novinare kritizirali rad osječke Gradske uprave i način kojim gradonačelnik Osijeka Ivan Radić (HDZ) upravlja gradom.

“Gradonačelnik bi kao nositelj izvršne vlasti trebao donositi i  pravilnike te mora imati uvid u pravilnike trgovačkih društva, stoga ne mogu povjerovati u istinitost navoda da nakon što je donesena nova odluka o naplati dnevne „maltarine“, koja je ogroman financijski udar za proizvođače, on o tome nije ništa znao”, kazala je Nikolić.

Aludirala je time na najavu trgovačkog društva Tržnica d.o.o. iz Osijeka o potpisivanju novih ugovora i novi sustav naplate zakupa klupa „maltarine“ s OPG-ovcima koji svoje proizvode prodaju na osječkim tržnicama.

Odluka mimo znanja gradonačelnika

Navodi također da je nakon reakcije osječkih Socijaldemokrata gradonačelnik Radić izjavio da poskupljenja neće biti i da je ova odluka donesena mimo njegova znanja.

“Ta odluka nije donesena preko noći, već je isplanirana unaprijed, jer je Pravilnik bio već napisan, ugovori o najmu već spremni na potpis, tako da nam ne baca „krafne u oči„ i ne podcjenjuje građane i proizvođače s tržnice”, poručila je predsjednica županijske organizacije SD-a Nikolić.

Podsjećajući na prošlogodišnji slučaj najave povećanja cijena karata za gradski prijevoz, kada je gradonačelnik Radić također izjavio da  nije znao da se ide u povećanje cijena pa je poništio odluku, Nikolić se nakon novog slučaja pita: “Tko onda upravlja gradom Osijekom i kako je moguće da direktori gradskih poduzeća rade mimo suglasnosti gradonačelnika?”

Neorganiziranost i neozbiljnost

Ocjenjuje kako se radi o neorganiziranosti, neozbiljnosti, nedovoljnoj upućenosti u vođenje i izboru loših suradnika, a što sve  ide na štetu građana Osijeka.

Predsjednik osječke organizacije SD-a Domagoj Hajduković iznio je primjer osječkog OPG-ovca, proizvođača jagoda, koji je svakodnevno svoje svježe proizvode prodavao na tri lokacije u gradu.

“Jagode je prodavao u Huttlerovoj ulici, tržnici i kod crvenog fiće. I dok će štand na tržnici ostati u prihvatljivom cjenovnom rangu nakon zaustavljanja poskupljenja, grad mu je izdao rješenje da svoje proizvode ne može prodavati kod spomenika crvenom fići zbog navodnog dolaska turista”, tvrdi Hajduković.

Drži kako bi volio da se Osijek može pohvaliti velikim priljevom turista, no onaj koji imamo, kaže teško da može omesti štand s jagodama u blizini jednog spomenika.

Hajduković ovo smatra još jednim primjerom gušenja malih OPG-ova tako što im se uskraćuje način direktnog plasmana njihove robe.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner