Osječka bolnica mogla bi onkološke pacijente slati u Zagreb i Rijeku

Ne dobije li na vrijeme ekskluzivne lijekove za onkološke bolesnike, Klinički bolnički centar Osijek pacijente će morati slati u Rijeku i Zagreb, upozorio je ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić u razgovoru za RTL.

“Za neke lijekove ćemo probati naći alternativu od dobavljača koji nemaju takvu politiku, ali za ekskluzivne lijekove nemamo drugu opciju. Morat ćemo slati pacijente u Zagreb i Rijeku”, kazao je Zubčić.

Za sada još uvijek postoje zalihe lijekova jer su tek ovaj tjedan dobili obavijesti od četiri najjače drogerije o prekidu isporuke lijekova. “Naravno da smo zbog pandemije napravili zalihe, ali pitanje je do kada će one trajati. Za određene lijekove, koji se rjeđe koriste, imamo minimalne zalihe, za lijekove i potrošni materijal koji se češće koriste držimo veće zalihe, ali nezahvalno je reći za koliko dana će se one istrošiti”, kazao je.

No najviše ga brinu onkološki pacijenti. “S obzirom na to da neke veledrogerije imaju ekskluzive za neke hematološke i onkološke bolesnike, a mi pokrivamo 800.000 ljudi, zabrinut sam za te pacijente jer mi tu nemamo alternativu. Mislim da je ovo katastrofalno vrijeme, da se u jeku epidemije lijekovi ne isporučuju onima kojima su najpotrebniji”, istaknuo je Zubčić.

“Mi smo u specifičnoj situaciji: ujedno se branimo od korone i radimo punim kapacitetom. Naravno, kao regionalni centar primamo teške pacijente iz okolnih bolnica. Gledamo buduće dane i tjedne s neizvješnošću”, rekao je Zubčić.

Jasminko Herceg, direktor tvrtke Medika i jedan od predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca – Koordinacije veledrogerija još jučer je za RTL.hr kazao da robe već neko vrijeme nemaju, da isporučuju sporadično i da se tu ništa nije promijenilo. Dodao je da će danas isporuka biti prekinuta još nekim bolnicama, “zagrebačka Zarazna bolnica, Klaićeva, KBC Osijek, KBC Split što će dodatno otežati situaciju”.

Komentiraj