Osječanin popio pivo na ulici pa dobio kaznu od 1100 kuna: “Neću platiti makar išao u zatvor”

Nacional

Prije nekoliko dana Osijek je oblijepljen kopijama prekršajnog naloga ispisanog na ime Borisa Božića, Osječanina koji živi u Zagrebu, javlja Osijek031.

Boris je kažnjen s 1.100 kuna kazne jer je u noći s petka na subotu iza dva sata ujutro uhvaćen kako pije pivo na ulici u centru grada.

Boris i njegov prijatelj išli su u pravcu Tvrđe u noćni život kada ih je policija zaustavila radi rutinske legitimacije. Cijela procedura se odužila na 40 minuta i u jednom trenutku Boris je posegnuo za limenkom piva koju je nosio u džepu zbog čega je dobio prekršajni nalog prema odredbi Pravilnika o komunalnom redu Grada Osijeka. Boris je kažnjen s 1.000 kuna za prekršaj, a mora još platiti i 100 kuna sudskih troškova.

Boris je samo još jedna u nizu žrtava komunalne odluke Grada o zabrani konzumacije alkoholnih pića na javnim površinama, osim kada se javne površine temeljem odobrenja gradske uprave koriste kao terasa za pružanje ugostiteljskih usluga.

Idućeg dana na pločnicima po gradu pojavile su se preslike prekršajnog naloga, no Boris tvrdi kako ih nije on polijepio već njegovi „prijatelji nindže“. U nedjelju je Boris priredio i mali performans u centru grada gdje je, u znak protesta, postavio štand i odlučio razgovarati s ljudima.

Kaznu neće platiti iz principa

Na pitanje što će biti dalje, Boris kaže kako će svakako uložiti prigovor Prekršajnom sudu ali da kaznu iz principa nema namjeru platiti, pa čak i po cijenu da ide u zatvor. Smatra kako se netko mora suprotstaviti represivnoj komunalnoj odluci koja je na snazi u gradu već šest godina.

Inače, predmetna odluka o komunalnom redu izazvala je val nezadovoljstva kada je donesena 2010. godine za vrijeme HDSSB-ovog upravljanja gradom i još uvijek je predmet osporavanja, no nova vlast ju je odlučila ne mijenjati smatrajući kako je njome postignut glavni cilj – stati na kraj uništavanju gradske imovine od strane pijane mladeži. Prošle je godine ispisano ukupno 228 prekršajnih naloga zbog konzumacije alkohola na javnom mjestu.

Komentiraj