Osječko-baranjskom županijskom Povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda do sada se javilo 10 jedinica lokalne samouprave i grad Osijek, za sada se procjenjuje da je nedavno olujno nevrijeme, praćeno jakim oborinama i ledom, pričinilo štetu od 120 milijuna kuna, a očekuje se da će ukupna šteta iznositi više od 250 milijuna kuna, doznaje se u srijedu u Povjerenstvu.

Predsjednik Povjerenstva osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak izjavio je novinarima kako očekuje da će se Povjerenstvu javiti još 10 općina, koje prikupljaju podatke o štetama. To bi moglo iznositi dodatnih 100 do 120 milijuna kuna, kaže Kraljičak, procjenjujući da će ukupna šteta sigurno iznositi više od 250 milijuna kuna.

Prema do sada prikupljenim podatcima, od poljoprivrednih kultura najveću štetu pretrpili su kukuruz, suncokret, soja i uljana repica, te pšenica i ječam na područjima gdje je jaku kišu pratila i tuča, a nastradali su i ostali nasadi te gospodarski objekti.

Kraljičak je naglasio da proizvođači očekuju brzu reakciju Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH, onoliko koliko je to moguće, kako bi im se osigurala pravična naknada sredstava, koje su izgubili u ovoj proizvodnoj godini i sanirale posljedice od dosad nezapamćenog olujnog nevremena.

Osječko-baranjsko županijsko Povjerenstvo, nakon što prikupi podatke o šteti od gradskih i općinskih povjerenstava, početkom idućeg tjedna održat će sjednicu, na kojoj se očekuje podnošenje prijedloga županu za proglašavanjem elementarne nepogode.

Komentiraj