Oscarovac Philip Seymour Hoffman ostat će upamćen po ulogama čudaka i neprilagođenih

Američki glumac, redatelj i producent na filmu i u kazalištu Philip Seymour Hoffman rođen je 23. srpnja 1967. godine. Najviše poznat po karakternim ulogama koje su obično uključivale likove s dna društva, Hoffman se uzdigao do slave kiruški preciznim portretima neprilagođenih tipova, čudaka i zaplotnjaka, često se i fizički transformirajući za uloge. Za ulogu Trumana Capotea u biografskom filmu “Capote” 2005. nagrađen je Oscarom za glavnu ulogu. Snimio je brojne filmove od ranih 90-ih godina prošlog stoljeća pa sve do svoje smrti u 46-oj godini života.

Poznat po tome što je u scenama davao sve, i kao “glumac za glumce” izvlačio najbolje od kolega, Hofmann je u 23 godine profesionalne karijere igrao u šezdesetak filmova. Radio je s najboljim holivudskim redateljima i najvećim zvijezdama. Talent mu je donio jednog Oscara, još tri nominacije za istu nagradu, jedan Zlatni globus i četiri nominacije, tri nominacije za Tony (kazalište) i jednu za Emmy (televizija). Hvalospjeve kritičara nitko nije brojio.

Unatoč tome što je bio posvećen glumi i postao otac troje djece, Hofmann se dugo borio s ovisnostima. Javno je priznao da je nekoliko puta bio na liječenju. “Trošio sam sve čega sam se mogao dočepati”, rekao je u intervjuu 2006. godine. “I sve mi je odgovaralo”.

Komentiraj