Osam tisuća popisivača na terenu. Evo što učiniti ako vas nema doma ili ste se samopopisali

Rok za samopopisivanje na stranici e-Građani istekao je u ponoć, a na teren izlazi osam tisuća popisivača, koji će preuzeti i kontrolne šifre onih koji su se digitalno popisali.

Popisivači su dužni pokazati akreditaciju i COVID potvrdu, a naiđu li na zatvorena vrata, ostavit će obavijest.

“Slobodno provjerite akreditacije, provjerite covid potvrde. To je vaša kuća, imate pravo pustiti u stan samo onoga koga vi želite i za koga ste sigurni. Tako da da, oni moraju imati svi – ili negativan test ili covid potvrde”, rekla je u utorak za HRT Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Ako nikoga nema kod kuće, popisivači će ostaviti obavijest sa svojim brojem telefona. “Da građani onda u kontaktu sa popisivačem dogovore vrijeme sljedećeg dolaska ili druga mogućnost je da sam popisivač dođe po drugi ili treći put”, istaknuo je Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva.

I ako ste se samopopisali online, popisivači vam moraju pozvoniti. Kada to učine, trebate im dati šifru koju ste dobili nakon što ste se samopisali. Popisivačima ne morate otvoriti vrata, šifru možete ostaviti i na vratima.

Samopopisalo se više od milijun i pol građana

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), do ponedjeljka u 15 sati samopopisalo se milijun i pol građana.

Najviše je samopopisanih u Gradu Zagrebu – 56,2 posto, slijedi Primorsko-goranska s 44,87 posto te Zagrebačka županija s 40,23 posto, a najmanji je udio samopopisanih u Ličko-senjskoj županiji – 21,06 posto.

Komentiraj