Međunarodni festival malih scena

Osam predstava na Međunarodnom festivalu malih scena Rijeka

Odgovorno kazalište u neveselu vremenu zajednički je nazivnik osam predstava 26. Međunarodnog festivala malih scena Rijeka, koji će se održati na pozornicama Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, HNK Ivana pl. Zajca i Filodrammatice od  2.do 9. svibnja.
Organizatori festivala su Umjetnička organizacija HKD Teatar Međunarodni festival malih scena i Grad Rijeka, a program ovogodišnjeg festivala nudi predstave iz Hrvatske, Srbije, Austrije i Bugarske. U konkurenciji za nagrade festivala su predstave: „ Šest likova traži autora“ , Satiričkog kazališta Kerempuh, Zagreb, „Susret“  Teatra EXIT Zagreb, „Putovanje izgubljenih“ , Theater in der Josefstadt, Beč, Austrija, „Balkanski špijun“  Narodnog pozorišta u Beogradu, „Sudnji dan“ i „Vrat od stakla“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beograd, Srbija,  „Divlja trava“, Sfumato, Sofija, Bugarska i  „Huddersfield“ Zagrebačkog  kazališta mladih.
Najavljujući  ovogodišnji Festival selektor Bojan Munjin naglasio je  kako su “Male scene”  uvijek držale  kontinuitet dobrog teatra u estetskom smislu kakvog ga vide on i umjetnički direktor Nenad Šegvić.  „Vrijeme u kojem živimo postalo je teže nego prošlih godina i teatar mora odgovoriti na to vrijeme, danas, sada, ove večeri. Danas je civilizacija humanizma na umoru,, a ovogodišnji Međunarodni festival malih scena u Rijeci, bez imalo želje da bude ‘u trendu’ ili da promovira specifični tip ‘angažiranog’ kazališta, s predstavama koje nudi sudu publike, iskazuje iskrenu i ne malu ozbiljnost odgovornosti da preko pozornice govori i raspravlja o svijetu, lokalno i globalno, koji danas ne izgleda nimalo dobro“ , kazao je Munjin.
Festivalski žiri ove godine radit će u sastavu: Marija Sekelez, glumica iz Zagreba, Doris Šarić Kukuljica glumica iz Zagreba i Svetlana Bojković, glumica iz Beograda.
Predstave “Putovanja izgubljenih” i “Luda trava” imat će titlovani prijevod na hrvatski jezik. Susreti s autorima i razgovori o predstavama održavat će se nakon predstava na mjestu održavanja predstava.
Prateći program riječkog Međunarodnog festivala malih scena je izložba Mirka Ilića „Kazališni plakat“ iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i bit će postavljena u Galeriji Kortil od 2. do 11. svibnja.

Komentiraj