Ortopedi sa Sv. Duha treći u svijetu obavili jedinstvenu rekonstrukciju ligamenata oba koljena

Tim predvođen prof.dr.sc. Sašom Jankovićem, pročelnikom Zavoda za ortopediju i traumatologiju KB „Sveti Duh“ i doc.dr.sc. Goranom Vrgočem obavio je, prvi u Hrvatskoj i treći u svijetu, jedinstven operativni zahvat rekonstrukcije ligamenata oba koljena najsuvremenijom medicinskom opremom.

Zahvat je početkom lipnja izveden kod 21-godišnjeg pacijenta, artroskopskom, minimalno invazivnom kirurškom metodom, a riječ je o operaciji koju jedini u Hrvatskoj može izvesti tim Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice „Sveti Duh“, priopćeno je u utorak iz bolnice.

Nakon teške prometne nesreće, koja je rezultirala luksacijom obaju koljenskih zglobova, pacijent je iz KBC-a Firule upućen na Kliniku za kirurgiju Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice „Sveti Duh“, gdje mu je tim od osam stručnjaka spasio funkcionalnost koljena.

Prema riječima operatera prof.dr.sc. Saše Jankovića i doc.dr.sc. Gorana Vrgoča, u slučaju mladog pacijenta, obavljen je iznimno zahtjevan zadatak – jako rijetka i najteža ozljeda koljenskog zgloba, odnosno dvosatni operativni zahvat kompletne rekonstrukcije 4 ligamenta desnog koljena.

„Zahvaljujući ovoj operaciji pacijentu je omogućena stabilnost koljenskog zgloba i mogućnost oporavka nakon teške ozljede”, rekao je prof.dr.sc. Saša Janković i dodao da je operacija ove razine složenosti, u svijetu izvedena u samo dva slučaja.

Da se pacijent osjeća dobro te da upravo započinje fizikalnu terapiju, doznaje se od doc.dr.sc. Gorana Vrgoča koji je najavio da će za dva mjeseca isti tim stručnjaka operirati i lijevo koljeno.

Ovim je jedinstvenim zahvatom, obavljenim u novoj zgradi Dnevne bolnice i Jednodnevne kirurgije u čiju je gradnju i opremanje uloženo 6,5 milijuna eura, tim Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice „Sveti Duh“ prepoznat kao vodeći edukacijski centar za artroskopsku kirurgiju, ističe KB “Sveti Duh”.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner