Ortegi 4. predsjednički mandat u Nikaragvi, Washington zabrinut

EPA/JORGE TORRES

Nikaragvanski predsjednik na odlasku Daniel Ortega nadmoćno je pobijedio na općim izborima koje je Washington kritizirao a oporba ocijenila “lakrdijom”, osvojivši četvrti predsjednički mandat, pri čemu će mu ovaj put potpredsjednik biti vlastita supruga.

Po gotovo konačnim rezultatima s 99,8 posto prebrojanih glasova, “El Comandante”, jedan od vođa gerile koja je 1979. vodila sandinističku revoluciju, osvojio je 72,5 posto glasova, daleko ispred Maximina Rodrigueza, 55-godišnjeg odvjetnika iz Ustavne liberalne stranke (PLC, desnica) koji je dobio 15 posto.

Stotine pristaša predsjednika na odlasku koji će 11. studenog proslaviti 71. rođendan, proslavili su na ulicama prijestolnice Manague ovu novu pobjedu Sandinističke fronte nacionalnog oslobođenja (FSLN, ljevica), osobito popularne među siromašnijim slojevima koji su iskoristili njegove socijalne programe.

FSLN je usto osvojio oko dvije trećine mjesta u parlamentu na ovim izborima koji su bili i parlamentarni.

Američki State Department koji je tijekom kampanje izrazio zabrinutost, rekao je u ponedjeljak da je “jako zabrinut zbog nesavršenog predsjedničkog i parlamentarnog izbornog procesa u Nikaragvi koji je onemogućio slobodne i poštene izbore”.

“Odluka nikaragvanske vlade da ne pozove neovisne međunarodne promatrače dodatno je umanjila legitimnost ovih izbora”, ocijenio je Washington.

Oporba je upozorila na slabu izlaznost koja je, ocjenjuje, bila ispod 30 posto, premda službeni podatci govore o 31,8 posto.

Predsjednica oporbene koalicije Velika demokratska fronta (FAD) Violeta Granera rekla je da “ne priznaje rezultate te farse” i da izbore smatra “nevažećima”.

Predsjednik Ortega je nakon glasovanja u Managui izrazio zadovoljstvo ovim “izborima za mir i sigurnost nikaragvanskog naroda” a njegova supruga je izbore ocijenila “primjernima”.

Oporba upozorava da predsjednik, čiji sinovi obnašaju visoke dužnosti u gospodarskom sektoru, želi uvesti nepotizam, poput obitelji Somoze koja je imala apsolutnu vlast od 1934. sve do revolucije 1979.

Tim više što će njegova supruga Rosario Murillo, ekscentrična i sveprisutna 65-godišnjakinja, sada biti njegova potpredsjednica. Njih dvoje čine predsjednički tandem koji njihovi kritičari uspoređuju s Frankom i Claire Underwood, nemilosrdnim parom iz serije “Kuća od karata”.

Daniel Ortega, predsjednik od 1985. do 1990., ponovo je izabran 2006. i 2011., nakon čega je izmijenio ustav kako bi omogućio neograničen broj predsjedničkih mandata.

Komentiraj