Bivša glavna državna odvjetnica Venezuele Luisa Ortega je upozorila na “smrt prava” u svojoj zemlji na sastanku Mercosura u srijedu u Braziliji i tvrdi da ima puno dokaza o korupciji venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura.

Ortega je u utorak stigla iz Kolumbije. Maduro traži njezino uhićenje, a ona tvrdi da joj prijete smrću.

Bivša državna odvjetnica je kritizirala vlast u domovini na sastanku  u Braziliji tužitelja zemalja Mercosura, zajedničkog južnoameričkog tržišta.

“U Venezueli se događa smrt prava. Stabilnost regije je u opasnosti”, rekla je.

Maduro, izabran 2013. je pet mjeseci suočen s valom prosvjeda kojima se traži njegov odlazak. U prosvjedima je poginulo 125 osoba, dok je zemlja u gospodarskom kolapsu. Bivša državna odvjetnica Luisa Ortega, koju je vlast maknula s funkcije, u petak je pobjegla iz Venezuele, drži da je žrtva “političkog progona”. “Primila sam prijetnje smrću i držim venezuelsku vladu odgovornom ukoliko mi se nešto dogodi” rekla je.

Izjavila je da ima puno kompromitirajućih dokaza o brojnim venezuelskim dužnosnicima, među kojima i o predsjedniku republike. Precizirala je da se radi o dokazima o plaćanjima brazilske tvrtke BTP Odebrecht u korist venezeulskih dužnosnika.

Jedna od najvećih građevinskih tvrtki latinske Amerike je u središtu korupcijskog skandala koji je potresao cijeli kontinent.

Državni odvjetnik Brazila je rekao da je osobno pozvao Ortegu na sastanak u Braziliju, gdje je dobila bezuvjetnu podršku kolega.

Nepopularni socijalistički predsjednik Nicolas Maduro je u utorak najavio da će Caracas službeno tražiti uhićenje Luise Ortege, njegove najistaknutije protivnice.

Komentiraj