facebook.com

Orijentalni plesni ansambl Apsaradhe i predstava ‘Niz vodu, uz goru’

Orijentalni plesni ansambl Apsaradhe će u Centru za kulturu Maksimir u nedjelju (06. svibnja) u 19.30 sati izvesti plesnu predstavu ‘Niz vodu, uz goru’, fuziju klasičnih i modernih plesova nadahnutih Indijom, Bliskim i Dalekim istokom, Španjolskom…

“Predstava tematizira karakternu ulogu žena kao stupova obitelji, društva i stvaranja svega lijepoga. Nit vodilja našeg rada, vježbe te uobličavanja istih u plesne prikaze, bila nam je oduvijek želja da otkrijemo sebe. Znamo da ples nema vokabular na koji smo navikli i kojem su nas učili, ali također znamo da ga svejedno svi možemo razumjeti. Put ‘niz vodu’, koja je nositeljica života i uvjet procvata svake civilizacije, ovdje je simboličan. Kao i put ‘uz goru’, put ljudskog prosvjetljenja. Jer, voda je sveta i svaka gora je sveta, utkane su u Majku Zemlju na kojoj počiva sve naše buđenje i završava sve naše traganje. Plesovi su povezani s tim važnim elementima prirode same i kao takvi nas neprestano uzbuđuju i nadahnjuju“, rekla je voditeljica Ana Jug, inače profesorica filozofije i religijske kulture, koja se plesom bavi još od predškolskih dana kada je upisala ritmiku i suvremeni ples kod pedagoginje Mile Rackov te je idućih petnaestak godina plesala i nastupala u okviru Studentskog Eksperimentalnog Kazališta (SEK).

Po završetku fakulteta otputovala je u Indiju učiti od čuvene majstorice indijskog plesa kathaka Ume Sharme, a tijekom godina usavršila je i trbušni ples te razvila vlastite tehnike kroz prožimanje orijentalnih plesnih stilova.

Godine 2005. okupila je ansambl plesačica Apsaradhe s kojim je dosad izvela predstave: Femme Fata, Oružje masovne kreacije, Orijenta(K)cija, Garam Masala, Male boginje, Tales of Orient i Dances of Orient.

U sklopu najnovijeg plesnoga događaja ‘Niz vodu, uz goru’ Apsaradhama će u goste doći plesačice Irena Sertić, Silvia Zafirah, Sundari Sunči Dropulić i Davorka Dragojević.

Komentiraj