Originalni klasik Walta Disneya ‘101 Dalmatinac’ imao je premijeru 1961. godine

“Sto i jedan Dalmatinac” je američki animirani film produkciji Walta Disneya, poznat kao jedno od najpopularnijih i najuspješnjih ostvarenja u Disneyevoj filmografiji. Svoju je premijeru doživio 25. siječnja 1961. godine.
Radnja se temelji na istoimenom romanu za djecu engleske spisateljice Dodie Smith. Protagonisti su dva psa – dalmatinca, mužjak Pongo i ženka Perdita, koji žive u stanu siromašnog londonskog kompozitora zajedno sa svoje 15-oro mladunčadi. Radnja filma se zapliće kada okrutna Cruella De Ville ukrade mladunčad, nastojeći zaraditi prodajom njihovog “egzotičnog” krzna.

Disney je film počeo raditi nakon što je njegov prethodni animirani cjelovečernji film ‘Uspavana ljepotica’ doživio komercijalni neuspjeh. Za novi projekt je iskoristio nove tehnike animacije temeljene na korištenju Xeroxovih aparata za fotokopiranje, a koji su smanjili troškove i vrijeme animacije za polovicu. Film je doživio veliki komercijalni uspjeh, a potom je bio redovno distribuiran u kinima četiri puta – 1969, 1979, 1985. i 1991. godine, prije nego što je 1992. godine prvi put izdan na VHS-kasetama. Godine 1996. je snimljena igrana verzija sa Glenn Close u ulozi Cruelle De Ville.

Komentiraj