‘Orient Express’, vlak sa svilenom posteljinom i kristalnim čašama

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za ovaj vlak, jer o njemu je napisano puno knjiga i snimljen je još veći broj filmova. Orient Express je bio inspiracija najpoznatijoj engleskoj autorici kriminalističkih romana Agathi Christie za njeno slavno djelo ‘Ubojstvo u Orient Expressu’.

Na ideju za vlak na parni pogon sa spavaćim vagonima došao je belgijski bankar Georges Nagelmackers. Njegov cilj bio je napraviti vlak koji će obuhvatiti gotovo cijeli kontinent, a pri tom pružiti putnicima udobno i luksuzno putovanje.

Originalni vlak je unatoč brojnim financijskim problemima završen 1882. godine, a na prvo putovanje krenuo je 4. listopada 1883. godine iz Pariza. S godinama su se mijenjali broj vagona i osnovna ruta, a najpoznatija je bila ona iz 1889. godine – od Pariza do tadašnjeg Konstantinopola.
Vožnja je trajala tri dana, a postaje su se nalazile u gotovo svakom većem europskom gradu. Tako je Orient Express prolazio kroz Francusku, Njemačku, Austriju, nekadašnju Jugoslaviju, Rumunjsku, Bugarsku i Tursku.

U vagonima je sve odisalo luksuzom – za izradu su se koristili  najkvalitetniji materijali, spavalo se na posteljini od svile, a pilo iz kristalnih čaša.

 

Komentiraj