“ORGULJE HEFERER”: Otvorena izložba, odaje priznanje i predstavlja djela obitelji Heferer

FaH

Izložba “Orgulje Heferer”, posvećenja djelovanju prve hrvatske gradione orgulja, harmonija i glasovira Heferer, slavne obitelji majstora orguljara, otvorena je u četvrtak u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.

Izložba odaje priznanje i predstavlja neke od najznačajnijih djela obitelji Heferer koja je u pet generacija sagradila 263 orgulja, a značajan opus bilježi i u izgradnji harmonija, glasovira i pianina čime je ostavila neizbrisiv trag u povijesti hrvatske, ali i europske glazbe, istaknula je kustosica izložbe Elizabeta Wagner.

Na izložbi su predstavljeni tek fragmenti iz povijesti jedne od najznačajnijih obitelji na području  orguljarstva u Europi, koja kontinuirano gradi orgulje i uspjela je opstati kroz sve sustave, krize i ratove koji su pogodili ove prostore.

Stoga, istaknula je kustosica Wagner, neophodno je u što skorijoj budućnosti revalorizirali i cjelovito obraditi djelovanje gradione u obimnijem stručnom radu i monografiji.

Tomislav Faullend Heferer, predstavnik pete generacije te obitelji, naglsio je kako vjeruje da je svakoj zemlji značajno da kroz stoljeće i pol djeluje jedna takva gradionica, koja je preživjela kroz sve turbulencije i promjene koje su se nerijetko osjetile i na leđima njegovih predaka.

“Zato sam ponosan što i danas naše djelovanje društvu i zajednici daje plemeniti sjaj”, dodao je.

Uz kratki pregled razvoja tvrtke od utemeljenja u Grazu 1849. godine te početka djelovanja u Hrvatskoj 1868., izložba predstavlja rad svakog majstora pojedinačno.
Naglasak je na Ivanu Faullendu Hefereru, dobitniku ULUPUH-ove nagrade za životno djelo, koji je značajno pridonio trendu konzervacije i restauracije instrumenata u Hrvatskoj.
U galeriji su izložena i dva primjerka orgulja iz gradione, a fotografijama i pratećim tekstovima predstavljeni su najljepši i najznačajniji instrumenti koji su ključni za povijest gradionice, a danas se nalaze u sakralnim objektima diljem Hrvatske.
Osim dvadesetak fotografija izloženi su i važni dokumenti iz povijesti Gradione kao i dio orgulja – sviralo Principal C iz crkve u Lepoglavi, čija je replika originala izrađena u radioni Heferer i darovana papi Benediktu XVI. prilikom apostolskog posjeta Hrvatskoj 2011. godine.
Dio izložbe posvećen je orguljama uništenim u velikosrpskoj agresiji za vrijeme Domovinskog rata, brojnim restauracijama i novim narudžbama, glazbenom ciklusu Heferer i popularnom novijem projektu, morskim orguljama u Zadru.

 

Obitelj Heferer počela izrađuje orgulje od sredine 19. stoljeća 

Posjetitelji mogu pogledati i televizijski dokumentarni film Mire Wolf “Majstori orguljari – Heferer i sinovi” u produkciji HRT-a.

Obitelj Heferer počela je izrađivati orgulje od sredine 19. stoljeća u Grazu. Mihael Heferer je tvrtku utemeljio 1849. Grazu te je u Štajerskoj, Mađarskoj i Sloveniji izgradio 21 instrument. Prve orgulje za hrvatsko područje bile su za župnu crkvu u Rečici kraj Karlovca 1867.

Potom seli u Karlovac te Zagreb gdje osniva tvrtku i utemeljuje višegeneracijsku majstorsku radionicu graditelja orgulja. Nakon njegove smrti radionicu preuzima njegov nećak Ferdo Heferer- Hubmann koji tehnološki usavršava gradnju orgulja, patentirajući i dva izuma konstrukcije zračnica, a gradiona je u to vrijeme već imala vlastitu ljevaonicu.

U vrijeme međuraća tvrtku nasljeđuje njegov nećak August Faulend, no zbog loše ekonomske situacije posao djelomično stagnira.

Bolja vremena dočekao je njegov sin Ivan Faullend Heferer, koji se školovao za orguljara u tvrtki L. Walcker, von Beckerath u Njemačkoj, te izradu glasovira izučavao kod Bechsteina, Steinway&Sons u Njemačkoj i Bösendorfera u Austriji.

Kasnije je specijalizirao restauraciju orgulja, proširujući djelatnost na konzervaciju i restauraciju instrumenata.

Godine 1970. postaje stalni suradnik Zavoda za restauriranje umjetnina, postavljajući temelje moderne organologije te zaštite i obnove spomeničkih orgulja u Hrvatskoj, a njegova su načela priznata i danas.

U suradnji sa Zavodom za restauriranje (danas Hrvatski restauratorski zavod) gradiona je izvršila preko 50 restauracija orgulja pod njegovim među kojima su najznačajnije u Hrvatskoj.

Unutar ULUPUH-a je utemeljio Sekciju za restauratorska i oblikovno-fonička djela.

Gradionu danas vode njegovi sinovi August i Tomislav Faullend Heferer koji su struku izučili u očevoj gradioni, a usavršili se kod vodećih predstavnika orguljarske i klavirske struke u Europi i SAD-u. Jedan od poznatijih Tomislavovih projekata su Morske orgulje na zapadnom dijelu Rive u Zadru.

Kratki glazbeni recital na otvorenju je izveo Edmund Andler Borić.

Izložba “Orgulje Heferer” bit će otvorena do 16. rujna, a ulaz je slobodan.

Komentiraj