Organizatori rajnskog karnevala strahuju od terorističkih napada i incidenata s migrantima

EPA/SWEN PFOERTNER

Gradske vlasti u Koelnu su zabranile promet za teretna vozila tijekom karnevalskog slavlja krajem veljače u ovom gradu a policija istodobno organizacijama koje se brinu za migrante savjetuje da ne organiziraju posjete karnevalskim slavljima kako bi se izbjegli mogući incidenti.

“Pobrinut ćemo se za to da veća vozila nemaju pristup središtu grada a posebno će biti zaštićena područja kojima prolaze karnevalske povorke”, priopćila je policija u Koelnu a kako prenose mediji u nedjelju.

Mjesta na kojima će se okupljati najveće mnoštvo bit će dodatno zaštićena betonskim blokovima i specijalnim vozilima kako bi bili onemogućeni teroristički napadi poput onog na Berlinski božićni sajam krajem prošle godine ili u srpnju u francuskoj Nici.

Policija u Koelnu je u sklopu specijalnih sigurnosnih priprema migrantskim ustanovama na širem području grada poslala dopis u kojem se odvraća od organiziranih posjeta skupina migranata karnevalskim svečanostima.

“Masovna pojava skupina izbjeglica na jednom mjestu tijekom karnevala je nešto što treba promatrati kritički”, stoji u napisu policije.

“Obzirom na trenutnu sigurnosnu situaciju u Njemačkoj strahujemo od negativne reakcije i neželjenih reakcija”, stoji u pismu policije u kojima se upravama izbjegličkih domova preporuča da, ako se i budu odlučili sudjelovati u karnevalskim slavljima, bez otpora podvrgnu pojačanim sigurnosnim kontrolama.

Sigurnosne službe time reagiraju na događaje iz novogodišnje noći s 2015. na 2016. kada su stotine migranata na koelnskom željezničkom kolodvoru seksualno zlostavljale i pljačkale prolaznice.

Organizacije za zaštitu migranata kritizirale su dopis policije i govore o “drugačijem tretiranju osoba drugačije vanjštine”.
Koelnski rajnski karneval je s preko milijun posjetitelja jedna od najvećih manifestacija te vrste u svijetu a vrhunac pokladnih svečanosti ove godine je karnevalska povorka na pokladni ponedjeljak 27. veljače.

Još prošle godine u javnosti se pojavila bojazan kako će mnogi migranti koji dolaze iz konzervativnih i tradicionalnih dijelova svijeta kulturološki prihvatiti opušteno karnevalsko slavlje ali je prošlogodišnji karneval, prvi nakon migrantskog vala, prošao bez većih incidenata.

Komentiraj