Posjetitelje 13. po redu Renesansnog festivala, koji će se održati od 23. do 26 kolovoza u Koprivnici očekuje pregršt zanimljivog sadržaja koji će biti popraćen bogatom gastronomskom ponudom, a u središtu festivala bit će “tajne željeza”.

Direktor Turističke zajednice grada Koprivnice Renato Labazan na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da je okosnica ovogodišnje manifestacije otkrivanje tajni željeza. Stoga je iz Prijedora, zadnjeg rudnika željezne rude u Europi, nabavljena rudača koja će biti taljena tijekom sva tri dana Renesansnog festivala.

Ivan Valent, arheolog Muzeja grada Koprivnice, istaknuo je da će za trajanja manifestacije izgraditi četiri peći za taljenje željezne rudače što će biti posebna atrakcija za sve posjetitelje.

“Jedna od njih je pretpovijesnog tipa, a ostale će biti srednjovjekovne”, kazao je Valent te dometnuo da su slične peći pronađene tijekom arheoloških istraživanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u Podravini.

“Peći će raditi tijekom manifestacije, a nakon toga ćemo ih prerezati napola kako bismo vidjeli što se u njima odvijalo i da bismo ih usporedili s rezultatima nekih arheoloških iskapanja”, rekao je.

Govoreći o Renesansnom festivalu, Renato Labazan je kazao da će u njega biti uključeno otprilike 1000 sudionika iz 15 zemalja. Posjetitelji će biti u prilici razgledati labirint dugačak i širok 23 metra.

Cijene ulaznica za manifestaciju su simbolične, od 5 do 15 kuna. Mnogo pažnje, tvrdi Labazan, polaže se na sigurnosni aspekt Festivala, jer u pojedinim trenucima, na i okolo koprivničkih bedema, bude i do 10.000 posjetitelja.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić istaknuo je važnost Renesansnog festivala za turizam sjeverozapadne Hrvatske.

“Manifestacija iz godine u godinu buja i stoga je dokaz da se dobra turistička priča može ispričati i na kontinentu, odnosno ne samo uz obalu”, poručio je.

Komentiraj