ORGAN VIDA Različite fotografske perspektive rata na ovim prostorima

Marko Lukunic/PIXSELL

Pod nazivom “Lekcije iz ’91” na izložbi u zagrebačkoj Galeriji Zvonimir, koja se otvara 14. rujna u sklopu međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, predstavit će se fotografije nastale devedesetih na bojištima u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, od Hrvatske do Makedonije i Kosova.

“To je prvi put da su u tako velikom opsegu okupljene različite perspektive rata, izlažu fotografi nekad sukobljenih strana, pa će biti zanimljivo vidjeti suprotstavljene poglede”, rekla je kustosica izložbe Sandra Vitaljić za Hinu.

Objasnila je kako su domaći fotografi najčešće mogli snimati rat samo sa ‘svoje’ strane, dok drugi pogled nije bio dostupan, pa tako, primjerice, iz Vukovara ima vrlo malo fotografija hrvatskih autora.

“Naglasak izložbe je na poziciji fotografa i njihovom pogledu bez podilaženja bilo kakvim političkim agendama”, dodala je Vitaljić, napomenuvši kako fotografije nisu izložene po autorima, već po tematskim cjelinama – ‘izbjeglice’, ‘žrtve’, ‘vojnici’.

Po njezinim riječima, izložba nije zamišljena kao univerzalni povijesni prikaz koji bi trebao ponuditi odgovore na neodgovoriva pitanja, već pokazuje ključnu ulogu fotografija u oblikovanju javnog mnijenja u svakoj od zaraćenih zemalja.

“Dokumentarna fotografija doživljava se kao objektivna slika stvarnosti, no svakog fotografa određuje njegov stav, svjetonazor, motivacija, u skladu s čime izabire određeni ‘isječak stvarnosti’, teško je isključiti emocije i osjećaj pripadnosti”, kaže Vitaljić.

Svi fotografi ističu da su posao u tom ratnom košmaru obavljali profesionalno i objektivno, dok su ih mediji kontekstualizirali prema aktualnim političkim potrebama.

“Neki od njih svjesni su svoje uloge u oblikovanju javnog mnijenja, neki na to gledaju iz druge pozicije, a o tome kako je bilo raditi u ratnim okolnostima govorit će na panel diskusiji 17. rujna”, najavila je kustosica.

Tridesetak ratnih fotografa iz Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije te Velike Britanije i SAD-a izložit će u Galeriji MORH-a više od 150 radova, u likovnom postavu Nine Baćun i Roberte Bratović iz umjetničkog kolektiva “Oaza”.

Izložba je dio projekta udruge Društvo za evropsko zavest iz Maribora, čiji su partneri Foto klub Maribor, Međunarodni festival fotografije Organ vida i Foto savez Srbije, koji se održava uz potporu EU fonda Europa za građane.

Svoje će radove izložiti Darko Bandić, Nina Berman, Matko Biljak, Renato Branđolica, Miloš Cvetković, Tom Dubravec, Amel Emrić, Željko Gašparović, Zijah Gafić, Velija Hasanbegović, Toni Hnojčik, Filip Horvat, Romeo Ibrišević, Srđan Ilić, Zoran Jovanović Mačak, Milomir Kovačević Strašni, Borut Krajnc, Saša Kralj, Rikard Larma, Paul Lowe, Anthony Loyd, Partik Macek, Antun Maračić, Simon Norfolk, Nebojša Radosavljević Raus, Željko Sinobad, Tone Stojko, Srđan Sulejmanović Suki, Imre Szabo, Pavo Urban, Davor Višnjić, Božidar Vukičević, Dragoljub Zamurović.

Izložba će biti otvorena do 24. rujna, kada završava i dosad najopsežnije, osmo izdanje festivala Organ Vida, koje donosi deset izložbi i brojne programe na sedamnaest lokacija u Zagrebu.

Komentiraj