Organ Vida – Prvo izdanje konferencije “Izvan dokumentarnog”

FaH/ Damir SENČAR

Izložbeni dio festivala Organ Vida tradicionalno prati bogati edukativni i diskurzivni, a ove godine prvi put će se održati i cjelodnevna konferencija “Izvan dokumentarnog”, koja će u subotu u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti okupiti niz fotografa i stručnjaka s područja fotografije.

Sudionici će kroz dvanaest izlaganja proširiti ovogodišnju festivalsku temu “Novi građani”, propitujući kolektivne i individualne zadaće i odgovornosti onih koji stvaraju slike, ali i onih koji slike promatraju.

U fokusu je ono “izvan dokumentarnog”, uzroci i posljedice nastanka i predstavljanja slike, postavit će se pitanje dosega i značaja “etičkog obrata” i “etički dobre umjetnosti”.

Pojam dokumentarnog promatrat će se u novim okolnostima, s obzirom da novi oblici vizualne komunikacije opovrgavaju vjerodostojnost dokumentarnog i propituju reprezentaciju kao čin jednosmjernog produciranja vizualnog.

“Želimo osvijestiti pojam, forme i dosege novog dokumentarnog te paralelno promotriti kako takav vizualni obrat rafinira i transformira pozicije i pogled gledatelja kojemu se obraća”, najavili su organizatori.

Na konferenciji sudjeluju David Bate, kao središnji predavač, Jessie Bond, Sophia Greiff, Dario Vuger, Miha Colner, Ivana Anić, Paola Paleari, Cristopher Sims, Katarina Šoškić, Alexandra Polina, Dragana Jurišić, Queeranarchive.

Među ostalim, govorit će se o tome kako su društvene mreže utjecale na dokumentarnu fotografiju, o alternativnom načinu prenošenja priče u suvremenom fotožurnalizmu, o suvremenoj fotografiji na granici masovnih medija i umjetničke prakse.

Jedna je cjelina konferencija posvećena snimanju rata, o čemu će biti riječi u izlaganju o ‘etici gledanja’, o Arapskom proljeću, ISIS-u i ‘kazalištu rata’ u Iraku i Afganistanu.

Izložba “Na neodređeno” Katrin Koenning u Galeriji Kranjčar

Katrin Koenning, australsko-njemačka umjetnica i članica žirija ovogodišnjeg Festivala, predstavit će svoj rad na izložbi “Na neodređeno”, koja se otvara u subotu u Galeriji Kranjčar. Otvorenju će prethoditi razgovor s umjetnicom.

“Na neodređeno” se nadovezuje na autoričin dugoročni projekt “Blizu”, koji dokumentira njezinu obitelj nastanjenu u različitim dijelovima svijeta.

Projekt se bavi pokretom i prostorom koji je nastao premještanjem te istražuje ideju da taj prostor nije vakuum i nije isprazan, već je kustos novih priča.

Fotografije Katrin Koenning (1978.) redovito se izlažu na australskim i međunarodnim samostalnim i grupnim izložbama. Ta je nagrađivana autorica i bivša urednica Australian PhotoJournalist Magazina te kustoska savjetnica za Wallflower Photomedia galeriju. Sada u Melbourneu u Australiji radi kao freelance fotografkinja i predaje fotografiju na Photography Studies College.

To je posljednja izložba prvog tjedna održavanja festivala fotografije Organ Vida, koji je u svom ovogodišnjem izdanju na petnaestak zagrebačkih lokacija organizirao ukupno trinaest izložbi, petnaest razgovora, dvije radionice, projekcije dvaju filmova o fotografiji. Festival traje do 20. rujna, dokad se može razgledati većina izložbi.

Komentiraj