Filmski program Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, što se održava u Zagrebu do 24. rujna, donosi dvije hrvatske premijere o velikanima svjetske fotografije – Robertu Mapplethorpeu i Nan Goldin.

Film “Mapplethorpe: Pogledajte slike”, posvećen jednom od najkontroverznijih i ključnih fotografa 20. stoljeća, prikazat će se 17. rujna u Dokukinu KIC, koje će tim filmom u renoviranom prostoru KIC-a otvoriti svoju jesensku prikazivačku sezonu.

Najavljen kao “dinamičan i pomalo šokantan”, dokumentarac redatelja Fentona Baileyja i Randyja Barbatoa bez suzdržavanja govori o životu karizmatičnog fotografa i njegovu provokativnom radu, 27 godina nakon što je umro.

Zahvaljujući velikom broju novootkrivenih intervjua gledatelje kroz film vodi glas Roberta Mapplethorpea, kao i izjave njegovih prijatelja, ljubavnika i obitelji koji se prisjećaju vremena provedenog s fotografom koji je svijetu ostavio oko 120 tisuća radova, ističe se u najavi Dokukina.

Prikazana je kronologija života i rada tog ekscentričnog američkog umjetnika, proslavljenog fotografijama sirove seksualnosti homoseksualne scene New Yorka iz vremena Warholovog Factoryja i Studija 54, koje i danas izazivaju polemike u društvu. Film detaljno opisuje okruženje u kojem je Mapplethorpe stvarao, tadašnje njujorško društvo koje je, iza njegova fotoaparata, izravno utjecalo na ono što se događalo ispred njega.

Redatelji su se dotakli svih aspekta njegova života i rada, od zaigranog djeteta iz katoličke obitelji i prvih crteža vjerske tematike, preko velike ljubavi prema glazbenici Patti Smith i porno kolaža, do homoseksualnosti i na kraju njegove smrti.

Film o Nan Goldin: osobni portret burnog života

Svoju hrvatsku premijeru će u sklopu festivala imati i film o još jednoj istaknutoj osobi fotografske scene u New Yorku – “Nan Goldin: Sjećam se tvoga lica” o američkoj fotografkinji poznatoj po vizualnim narativima koje prikazuju njen vlastiti svijet seksualnih i ovisničkih aktivnosti, koji će se 16. rujna prikazati u kinu na otvorenom, u zagrebačkom Art Parku.

Taj se film najavljuje kao vrlo osobni portret Nan Goldin koju redateljica Sabine Lidl prati od Pariza do Berlina, gdje se umjetnica susreće sa starim prijateljima kako bi s njima prošla kroz različita razdoblja svog burnog života, čime daje duboki uvid u svoju dušu i dotiče gledatelja svojom izravnošću.

Film je uokviren njenim dijapozitivima i fotografijama – intimni trenuci odražavaju njene odnose s prijateljima i njihov intenzitet koji na filmu ostavljaju poseban trag.

Nan Goldin se fotografijom počela baviti 1971., a njena prva objavljena djela bile su crno-bijele fotografije transvestita i transseksualaca. Vlastiti život počela je portretirati na Studiju fotografije u Bostonu. Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima je i godišnja nagrada zaklade Hasselblad.

Osim filmskih projekcija, festival Organ Vida u popratnom programu donosi bogati diskurzivni program u Zagrebačkom plesnom centru, svakodnevne razgovore s autorima, predstavljanja umjetnika i njihovih umjetničkih knjiga, panel diskusije.

Komentiraj