Oreškovićeva Vlada u srijedu podnosi izvješće o radu

Marko Prpic/PIXSELL

Na kraju mandata Vlada premijera Tihomira Oreškovića na sjednici u srijedu prihvatit će izvješće o radu i preuzetim te nepodmirenim obvezama, a donijet će i odluku kojom se odobrava isplata 67,5 milijuna kuna iz proračunskih zaliha za  podmirenje troškova nedavnih prijevremenih parlamentarnih izbora.

Vlada kojoj prestaje mandat dužna je, sukladno Zakonu o postupku primopredaje vlasti, izvijestiti Vladu koja stupa na dužnost o stanju i problemima u obavljanju poslova iz ovlasti Vlade, a također i o preuzetim, a nepodmirenim obvezama do dana primopredaje vlasti.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) je za provedbu prijevremenih parlamentarnih izbora zatražilo isplatu ukupno 122 milijuna kuna, a do sada mu je kroz dvije rate isplaćeno ukupno 20 milijuna kuna. Sada Vlada, kroz treću ratu od 67,5 milijuna kuna DIP-u omogućava isplatu naknada za rad biračkih odbora i izbornih povjerenstava te naknade za Etičko povjerenstvo, informatičke koordinatore i stručni tim DIP-a.

Pred ministrima je i odluka kojom će se osigurati novac za mirovine pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane odnosno članova njihovih obitelji, a koje nisu isplaćivane od 2007. godine.

Odlukom o namjeni korištenja sredstava ostvarenih od povrata mirovina u postupku preračuna mirovina primjenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju s državama nastalim na području bivše Jugoslavije, Vlada želi umanjiti eventualnu štetu za državni proračun, budući da se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) kontinuirano obraćaju korisnici, pripadnici HVO-a i njihovi nasljednici, radi isplate neisplaćenih svota invalidske mirovine od 2007. godine.

Pravo na mirovinu pripadnici HVO-a odnosno njihovi nasljednici ostvaraju temeljem ugovora između Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH.

Pod prijetnjom pokretanja sudskog spora oni traže isplatu zaostalih svota invalidske mirovine, a već je u tijeku i veći broj sudskih sporova protiv HZMO-a, navode Banski dvori u obrazloženju odluke.

Na dnevnom redu sjednice je i zaključak kojim će Vlada prihvatiti Nacrt javnog poziva za imenovanje dijela članova Upravnog vijeća (UV) Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), a Ministarstvo kulture zadužiti da taj Javni poziv objavi u Narodnim novinama i u jednom od dnevnih glasila te prikupi prijave kandidata i prijedlog za imenovanje dostavi Vladi radi predlaganja Hrvatskome saboru koji imenuje i razrješava UV Hine.

Upravno vijeće Hine ima pet članova, iz reda zaposlenih u Hini, reda stručnjaka za medije te iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka, a dijelu članova mandat istječe u listopadu te je potrebno pokrenuti postupak izbora dijela članova UV-a javnim pozivom, obrazlaže Vlada.

Komentiraj