HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

OREŠKOVIĆ ‘Vlada je napravila najveći udar na pravnu državu’

Dalija Orešković u intervjuu za RTL televiziju izjavila je kako je ova Vlada ‘napravila najveći udar na pravnu državu otkako je hrvatske samostalnosti’.

“Još jednom se iz transkripata potvrdilo kako su premijer, ali i vrh HDZ-a, bili jako dobro brifirani o tome što se događalo u Agrokoru. Otkriveno je i da je  ministar financija Zdravko Marić, bio ne više sastanaka s Todorićem. O tim sastancima, prema transkriptima koje je objavio N1, Martina Dalić tvrdi da je spriječila da se to objavi u medijima”, rekla je Orešković.

Orešković smatra kako je u objavljenim transkriptima vidljivo kako je Vlada napravila dosad najveći udar na pravnu državu otkako je hrvatske samostalnosti.

“Postoji Zakon o Vladi koji nalaže na koji se način mogu imenovati savjetnici ili članovi posebne ekspertne radne skupine. Ovdje se ne radi o tome. Ne postoji odluka Vlade koja bi pojedinim ljudima dala taj legitimitet. Ova je vlada pojedinom interesnom lobiju, interesnoj grupi dala za pravo da na temelju povlaštenih informacija koje je dostavljala Martina Dalić, osmisle zakonodavno rješenje koje ponajviše njima ide u prilog.”

Bivša čelnica Povjerenstva za sukob interesa dodala je kako su iz Vlade pritom “bjesomučno govorili neistine i davali lažna očitovanja. Ne samo medijima i građanima, koje tako očito podcjenjuju, već i nadležnim tijelima”.

Orešković također smatra kako nije moguće da USKOK tako kompleksan i složen predmet obradi u 30-ak dana.

“Ako vam je osnovna premisa kriva, onda će vam biti krivi i svi zaključci koje izvodite. Treba prestati pričati o neformalnoj radnoj skupini, tzv. ‘nejavnoj’. Toga ovdje nema. Postoji Zakon o Vladi koji nešto definira. Ne može niti Vlada, a kamoli pojedina manja grupica unutar te Vlade pa taman imala političku zaštitu samog premijera, postupati mimo Zakona i ovlasti koje je definirao Hrvatski sabor”, smatra.

“Činjenica je da Ivica Todorić nije omiljen u hrvatskoj javnosti i ne bi trebalo dopustiti hrvatskoj Vladi da se time koristi za svoje spinove i svoje obmane. Mi Ivicu Todorića nismo birali. On je jedan od poduzetnika. Mi smo birali ovu vlast i parlament. Na njima je da štite javni interes i hrvatske građane pri tome zakon treba biti takav da jednako djeluje prema svima”, zaključila je Orešković.

Komentiraj