Premijer Tihomir Orešković, praćen samo ministrima iz Mosta stigao je nešto prije podneva u Hrvatski sabor koji će u četvrtak raspravljati i odlučivati o zahtjevu 42 zastupnika vladajućih HDZ-a i HSP-AS-a da ga Sabor opozove odnosno da mu iskaže nepovjerenje.

“Piše se povijest, idemo završiti to što smo počeli”, izjavio je premijer upitan kakav je osjećaj da ga opozivaju oni koji su ga doveli na vlast. “Poslije Sabora ću biti slobodan” (za pitanja), kratko je uzvratio novinarima dok je prolazio Saborom.

‘Pravaši’ i HDZ, Oreškovićeve su ‘grijehe’ pobrojali u šest točaka, prozivajući ga, među inim, za pokušaj “kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata”.

Oreškovića terete da je otkazujući sjednicu Vlade tajanstvenim sastankom u SOA-i, “svjesno od te Agencije napravio politički faktor” u državi, što se, kažu, može tumačiti i kao uvod u pokušaj “kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata”.

Prozivaju ga i za “potpunu odsutnost volje” da surađuje s predstavnicima političkih snaga koje su mu dale povjerenje da vodi Vladu, u prilog čemu navode da je tražio ostavke lidera stranka o čijoj podršci ovisi njegov mandat. “To je dovelo do nefunkcioniranja Vlade na čijem je čelu Orešković, a njegova odgovornost za to kao njezinog prvog čovjeka je najveća”, poručuju zastupnici.

“Zbog takvog neodgovornog političkog ponašanja, kao i činjenice da Orešković, kao osoba bez političkog legitimiteta traži ostavke ljudi koji su ga izabrali, ugroženo je funkcioniranje države i njezina financijska stabilnost”, zaključuju 42 zastupnika i zbog svega navedenog predlažu Saboru da nakon provedene rasprave iskaže nepovjerenje predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću.

Prema saborskom Poslovniku, premijer Orešković nema pravo obratiti se Saboru s obzirom na to da Banski dvori nisu poslali očitovanje na zahtjev za njegovim opozivom, no to će mu ipak biti omogućeno potvrdio je predsjednik Sabora Željko Reiner.

Iz HDZ-a je ranije potvrđeno da HDZ-ovi ministri neće nazočiti raspravi.

Komentiraj