Hrvatski i slovenski premijer Tihomir Orešković i Miro Cerar sastat će se u petak u Ljubljani i razgovarati o odnosima dviju zemalja i aktualnoj migracijskoj krizi, najavila je u četvrtak hrvatska vlada.

Bit će to njihov prvi susret i prvi međunarodni posjet novog hrvatskog premijera Oreškovića.

Odnosi dviju država opterećeni su u posljednje vrijeme zbog žilet žice koju je Slovenija postavila na granici s Hrvatskom radi kontrole migrantskog vala, kao i izlaskom Hrvatske iz kompromitiranog arbitražnog postupka o granici.

Cerar je početkom siječnja izjavio da želi dobre odnose s Hrvatskom, ali da je za to potrebna politička volja obiju strana. Govoreći o arbitražnoj aferi i odluci Hrvatske da izađe iz arbitražnog sporazuma kojega je kompromitirala Slovenija, ponovio je poznata stajališta Ljubljane da slovenska vlada očekuje da arbitri nastave rad i donesu pravorijek.

Nakon što je Hrvatska prošle godine izašla iz arbitražnog sporazuma, novi hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač potvrdio je da za Hrvatsku “arbitraža više ne važi” i Ljubljani predlaže rješenje utemeljeno na međunarodnom pravu i dobrosusjedskim odnosima.

“S prijateljima iz Slovenije želimo postići rješenje koje će biti bazirano na međunarodnom pravu i u duhu dobrosusjedskih odnosa. Uvjereni smo da ćemo naći rješenje graničnog problema na temelju međunarodnog prava i u duhu prijateljskih odnosa dvaju naroda i država. Hrvatska i Slovenija su članice EU-a i NATO-saveza, toliko Hrvata zimuje u Sloveniji, toliko Slovenaca ljetuje u Hrvatskoj, naša su gospodarstva snažno povezana”, istaknuo je u četvrtak Kovač Hini.

Prilikom predstavljanja vlade u Hrvatskom saboru, Orešković je rekao da će o problemu migranata razgovarati s partnerima u regiji i Europskoj uniji, pri tom štiteći hrvatske interese.

“Tehničke prepreke na granici su potrebne, ali isto tako i suradnja s Hrvatskom”, istaknuo je Cerar i dodao da će žičana ograda prema Hrvatskoj ostati sve dok se kriza ne razriješi.

Komentiraj