OREŠKOVIĆ SE VRATIO IZ AUSTRIJE Sastanak je bio uspješan, presretan sam, ovo je pet reformi koje želimo provesti…

HINA/ Damir SENČAR

Mandatar Tihomir Orešković u petak se vratio iz Kitzbühela, gdje je jučer na sastancima s bankarima razgovorao o hrvatskom javnom dugu te im predstavio svoj program za njegovo smanjenje.

Na konferenciji za novinare Orešković je rekao kako je sastanak s bankarima bio uspješan. “Presretan sam”, rekao je Orešković dodajući: “Prije kretanja imao sam samo tri cilja, prvo da iskoristim priliku gdje se imam šansu upoznati s 80 najmoćnijih investitora u svijetu, koji nam drže 80 posto duga. I da zatim pokrenemo optimizam i pozitivnu klimu za investitore, i drugi da Hrvatsku stavimo u jednu pozitivnu sliku”.

Drugi cilj, kaže, bio je predstaviti i prezentirati program reformi, te vidjeti reakcije investitora. “Ako su ove reforme pozitivne, dolazi do trećeg cilja, podrške ovih investitora.”

Orešković je investitorima predstavio pet glavnih reformi, napominjući kako se tu ne radi o nikakvim radikalnim rezovima. Najavio je kako će pojačati efikasnost u javnoj nabavi i javnom sektoru. Smatra kako bi se drugi mirovinski stup mogao bolje iskoristiti za ulaganja i investicije, te kako bi građani od njih imali puno više koristi. “Ako ne smanjimo dug – imat ćemo problem”, ističe.

Otkrio je kako je glavno pitanje investitora bilo ima li podršku političke stranke. Kazao je da je uoči puta u Austriju razgovarao s Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom te kako je uvjeren da ima podršku ne samo njih, već i drugih stranaka.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon povratka iz Kitzbuehela, Orešković je kao dva glavna pokretača promjena istaknuo investicije i smanjenje deficita.  Rekao je i kako je glavno pitanje investitora bilo kada će Hrvatska riješiti pitanje javnog duga.

“Svi vide da smo krenuli s rastom BDP-a, što je super, ali ako ne smanjimo javni dug bit će problem”, naglasio je Orešković.

Kazao je kako je investitorima jasno komunicirano da će gospodarski rast pokrenuti EU fondovi, s obzirom da Hrvatska ima 10,7 milijardi eura na raspolaganju do 2020. godine. Pritom je kao sektore s potencijalom rasta investicija naveo energetiku, infrastrukturu i ostale.

“Imamo dovoljno ljudi, snage i resursa da možemo privući novac iz fondova i to će biti uspjeh za Hrvatsku”, rekao je Orešković.

Jedan od pokretača promjena koje je mandatar naveo je i jačanje konkuretnosti gospodarstva kroz mjere temeljene na izvješću Doing Business te je istaknuo kako su te promjene moguće ne kroz ikakve radikalne rezove, već fokusiranje i jačanje efikasnosti kroz tehnologiju.

Spomenuo je i reformu u zdravstvu, prije svega u području javne nabave i uštede u administraciji.

Ponovio je i kako se zalaže za bolje korištenje ‘mrtvog kapitala’ u vlasništvu države, “štoneće imati nikakav utjecaj na građane Hrvatske”, a pomoći će smanjenju duga. “Tako ćemo si kupiti vrijeme i onda možemo opet dobiti i investicije i EU fondove, a i druge reforme iskoristiti da taj dug počne padati”, izjavio je Orešković. “To nisu nikakvi rezovi, to je čista egzekucija”, naglasio je Orešković.

O izboru Vlade rekao je kako nastavlja s dodatnim sastancima. “Ako mislim da osoba koja je predložena za ministra nije ta, argumentirat ću to. Imam pravo veta, a imat ću i svoje kandidate za ministre”, najavio je.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional