Premijer Tihomir Orešković izjavio je u subotu da su od političkog iskustva bitniji rezultati, komentirajući izvješće rejting agencije Fitch o zadržavanju negativnog izgleda hrvatskog kreditnoga rejtinga, kao i ocjenu Fitcha da zbog manjka političkog iskustva premijera, postoji sumnja u mogućnost Vlade da to promijeni.

Agencija Fitch Ratings potvrdila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na ‘BB’ i ‘BB+’ rejting u domaćoj valuti, zadržavši negativne izglede, kao što je to prije dva tjedna učinila i agencija Standard & Poor’s.

“Bivša Vlada je imala četiri godine i političko iskustvo, a rejting je pao dva puta. Tako da ne znam koliko je bitno političko iskustvo, na kraju su bitni rezultati”, izjavio je  novinarima premijer Orešković večeras uoči proslave kineske Nove godine na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

“Poslali su nam poruku, kao i drugi investitori, agencije i Europska komisija; ukoliko će vidjeti rezultate promijenit će se rejting”, naglasio je premijer, dodavši da je ta poruka vrlo jasna.

“I ja sam već mjesec i pol vrlo jasno komunicirao poruku. Dug raste 90 posto, očekuju promjene, da se deficit i dug smanje; dok se to ne vidi, nećemo vidjeti ništa drugo i to promijeniti”, rekao je  Orešković.

“Ukoliko vide da će se dug početi smanjivati, da će se kroz proračun vidjeti reforme, da će deficit pasti, rejting će se okrenuti u pozitivnom smjeru. Spremni smo fokusirati se na javni dug, u pravo vrijeme ćemo vidjeti da će se rejting promijeniti”, zaključio je premijer.

Orešković: Kina je ogromna ekonomska sila, njeno tržište pruža potencijal

S obzirom da je premijer Orešković bio na proslavi kineske Nove godine, novinare je zanimalo vidi li u toj zemlji snažnog gospodarskog partnera.

“Apsolutno, Kina je ogromna ekonomska sila, njeno tržište pruža potencijal”, istaknuo je.

Premijer je potvrdio da je s veleposlanicom razgovarao na koji se način može ojačati hrvatsko-kineska suradnja. Fokusirat će se na gospodarstvo i investicije, a poziv za posjet Kini već je dobio, rekao je.

Na pitanje novinara tko će biti novi ministar branitelja, premijer Orešković je rekao kako će se to “komunicirati” u što bržem roku.

Komentiraj