Vlada je na sjednici prihvatila Nacionalni program reformi, odnosno dokument sa 60 reformskih mjera podijeljenih u četiri glavna područja, koji će do kraja mjeseca uputiti Europskoj komisiji, a premijer Tihomir Orešković ističe da je riječ o “fer, ali nužnim reformama”.

Nakon sjednice Vlade premijer je sazvao konferenciju za medije na kojoj predstavlja reforme iz Nacionalnog programa.

15:13 “Ovo nije Vlada, ovo je team. Postoje oluje, ali rasprava je zdrava, i to su normalne faze za svaki team”, kazao je Oreković komentirajući na kraju odnose u Vladi.

15:08 Plan Vlade je rast BDP-a do 2,3 posto do 2018. godine. Javni dug se do 2019. godine planira smanjiti na 80 posto BDP-a. Nezaposlenost se planira smanjiti na 13 posto. “Poruka je jasna – znamo što treba napraviti i kako ćemo to napraviti, ali trebamo podršku partnera – i onih u Vladi i socijalnih partnera. Otvorili smo dijalog i oni znaju u kakvoj smo situaciji. Neka očekivanja ćemo moći ispuniti, a neka ne. Javnost mora razumjeti situaciju u kojoj se nalazimo i dati nam podršku za promjenu u koju ćemo krenuti. Ovo je ključan trenutak za Hrvatsku, ovo su promjene s kojima idemo naprijed. Spremni smo preuzeti odgovornost i bit će jako teško. Sutra će svima nama biti bolje”, zaključio je Orešković.

15:06 Orešković je najavio i smanjenje agencija, kao i strukturne reforme u obrazovanju. “Tu ćete vidjeti dodatne reforme koje će smanjiti nezaposlenost i olakšati poduzetnicima potragu za radnom snagom”, kaže Orešković.

15:02 Govoreći o reformi javne uprave, Orešković je rekao da je to ključ. “Racionalizirat ćemo poslovanje, svatko tko radi u javnoj upravi znat će što radi i što je njegov cilj, plaće će biti poštenije, prema kompetencijama. Cijeli sustav ćemo ravnopravno posložiti. Moramo posložiti sustav u kojem će biti jasno koji su ciljevi – oni koji od sebe daju 110 posto, bit će nagrađeni bonusima”, kaže Orešković.

14:59 Orešković je najavio spajanje gruntovnice i katastra u jednu instituciju te ukidanje nameta. Planira se milijarda eura ulaganja u industriju. Bit će donesen i novi zakon o poreznim olakšicama. “Reforme javne nabave smo pokrenuli s većim europskim investicijama. Javna nabava je prekomplicirana i dosad je stvarala velike probleme. Moramo to ubrzati”, kaže Orešković.

14:48 “U socijalnom sustavu uvodimo imovinski cenzus, ali to najsiromašniji neće osjetiti”, kazao je premjer.

U mirovinu sa 67 godina

14:57 Govoreći o reformi mirovinskog sustava, kaže da se on mora promijeniti jer je sustav neodrživ. “2028. godine uvodimo rad do 67 godina, to je tek za 12 godina, ali to moramo napraviti”, kaže Orešković.

14:56 Govoreći o reformi zdravstva, kaže da će se reforme odnositi na lijekove, sustav nabave… “Kad je rijeć o bolnicama, povezat ćemo bolnice i povećat efikasnost”, kaže premijer.

14:59 Javni dug – planira se bolje upravljanje državnom imovinom i javnim poduzećima. “Tu bih dodao HAC i dug od 4 milijardi eura, taj dug ćemo refinancirati”, kaže Orešković.

14:53 Kao drugi cilj, nakon smanjenja javnog duga, Orešković navodi rast gospodarstva. “Kroz ove reforme uvest ćemo nova radna mjesta, bolje plaće, viši standard i poboljšati demografsku sliku Hrvatske”, kaže Orešković.

14:51 U mjesec dana se planira smanjenje duga 100 do 200 milijuna eura. “U 7.mjesecu tri rejting agencije će dati novu procjenu za Hrvatsku. BDP raste, to su odlični financijski indikatori. Kad smanjimo dug za 100, 200 milijuna rejting agencije će nam negativni pogled promijeniti u pozitivni. To znači da ćemo moći dobiti povoljniji kredit”, objašnjava Orešković.

14:50 “Imamo preko 60 reformi”, kaže Orešković. Predstavio je dva glavna cilja i četiri područja te 61 reformsku mjeru. Ove godine Vlada će slomiti javni dug, kaže premijer.

14:48 “Ukoliko nećemo imati konkretne mjere, EK procjenjuje da će rast biti manji od 1 posto. Kroz prave reforme možemo ubrzati rast i mislim da ćemo to uspjeti”, kaže premijer. Dodaje da moramo početi rješavati demografsku sliku, jer ćemo do 2050. godine imati manje od 3,5 milijuna Hrvata. “Bez reformi se slika neće promijeniti”, dodaje.

14:46 “Ključni problem je javni dug. Od 2008. nam javni dug raste i to je jedan veliki problem. Prošle godine dug je bio 87 posto BDP-a i taj problem moramo rješavati. Kad gledamo podatke i rast BDP-a, ove godine planiramo rast od 2 posto”, dodaje premijer.

14:45 “Malo ću staviti stvari u kontekst. Prva poruka je jasna – imamo problem”, kazao je premijer na početku konferencije.

Komentiraj