OREŠKOVIĆ: “Ovakvu oporbu dugo nismo imali”

Novi saziv Sabora dobit će “oporbu kakvu Hrvatska dugo nije imala”, izjavila je za index.hr Dalija Orešković, liderica liberalne koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus.

“Ne mislim samo na nas. Tu su brojna lica koja su pokazala da misle svojom glavom, imaju svoj cilj, imaju svoja politička uvjerenja i za njih su se spremni boriti”, dodala je, ocjenjujući da su “dosad u Saboru uglavnom sjedili ne samo žetončići, nego i klimavci”. “Od sadašnjih očekujem da će biti aktivni zastupnici koji će Hrvatskom saboru vratiti ulogu koju bi trebao imati – kao mjesto na kojem se o političkim temama argumentirano raspravlja. To hrvatska javnost dugo nije vidjela”.

Zadovoljna je rezultatima izbora. “U uvjetima vrlo kratke i teške kampanje mislim da smo ostvarili stvarno dobar rezultat. Mi smo se kao koalicija formirali svega dva dana prije predaje kandidacijskih lista.”

Ocjenjuje da je “HDZ kapitalizirao ono što je i htio postići organiziranjem izbora u trenutku kad su uživali ugled i povjerenje javnosti na temelju rada Nacionalnog stožera civilne zaštite”.

Strah od korone utjecao je na slabiju izlaznost, smatra Orešković, koja dodaje kako je SDP podbacio “prije svega zbog svojih slabosti”.

“Već duže vrijeme nisu u nekom programskom smislu ponudili odgovor ni na jedan od ključnih problema koji tište naše građane. Činjenica je da je lijevo i liberalno biračko tijelo puno zahtjevnije od desnog. Situacija u državi pokazuje da su građani zasićeni parolama i demagogijom i da traže one koji mogu suvislo i kompetentno govoriti o temama koje naše ljude muče. To SDP očito više nije u stanju, i to duže vrijeme”, kazala je Orešković.

Komentiraj