Marko Lukunic/PIXSELL

OREŠKOVIĆ “Ova vlast doživljava državu kao osobni plijen”

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković komentirala je za televiziju N1 pokretanje postupka protiv premijera Plenkovića, zbog imenovanja njegovog kuma veleposlanikom u Ujedinjenom kraljevstvu.

Orešković je rekla da je odluka na tragu prethodno uspostavljene prakse Povjerenstva.

“Moraju se postaviti standardi što se smatra časnim obavljanjem dužnosti. Moraju se uspostaviti kriteriji kad je dužnosnik pristran prema nekim osobama bliskima iz privatnog života”, smatra Orešković.

“Ova vlast doživljava državu kao osobni plijen i raspodjeljuju funkcije članovima ili osobama koje su povezane s njima”, poručila je.

Osvrnula se na izjavu premijera koji kaže kako Povjerenstvo treba raditi u skladu sa Zakonom, ali i da ‘moramo gledati načelo svrsishodnosti’.

“Ne postoji načelo svrsishodnosti u Zakonu, ali izričito je propisana obveza da u obnašanju dužnosti štite svoj osobni integritet. Žalosno je što se to zakonom mora stavljati dužnosnicima kao obaveza. Dužnosnicima bi trebalo biti u interesu da očuvaju povjerenje i da građanima podastru uvjerljive razloge za odluke koje donose. Tako je mogao postupiti i premijer Plenković, obrazložiti zašto je između svih ostalih diplomata odlučio izabrati osobu koju osobno poznaje”, rekla je.

Dala je podršku radu Povjerenstva, a za izjavu ministra Kuščevića koji je Povjerenstvo optužio za politizaciju, Orešković kaže da proizlaze iz osnovnog problema jer “ne mogu shvatiti kako dolaskom na vlast ne stječu vlasništvo nad državnim institucijama”.

“Pojam neovisnih institucija je njima potpuno stran. Nebitno je koga su izabrali na funkciju u Povjerenstvu, uvijek će morati biti biran netko iz aktualne parlamentarne većine. Došlo im je kao šok da je već po drugi put to tijelo odlučilo raditi svoj posao onako kako u Zakonu piše”, poručila je.

Komentiraj