Orešković: Očekujemo odlične podatke o BDP-u

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjednik tehničke Vlade Tihomir Orešković izjavio je u srijedu na početku vladine sjednice kako je uvjeren da će podaci o kretanju BDP-a u drugom tromjesečju ove godine biti odlični te da se može očekivati da nam krajem godine rejting agencije poboljšaju kreditni rejting.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u srijedu prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju, a osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,1 do 2,5 posto.

Orešković je na početku sjednice Vlade kazao da je on optimist, uvjeren da će taj rezultat biti odličan, a da optimizam temelji na činjenici da su svi makroekonomski pokazatelji za drugi kvartal vrlo pozitivni.

Posebno je pritom izdvojio pozitivna kretanja u potrošnji, što, kako kaže, pokazuje da je optimizam kod građana prisutan i u situaciji u kojoj se nalazimo.

Orešković je kazao da je uvjeren da će ova godina biti sjajna godina te je naveo da će deficit će biti ispod 3 posto BDP-a, da dug pada, izvoz raste i nezaposlenost pada.

“Dakle, držimo kontrolu, pozitivan rezultat imaju i sredstva povučena iz EU fondova”, rekao je Orešković, dodavši kako se može očekivati da će do kraja godine rejting agencije podići kreditni  rejting Hrvatske.

Po nedavno objavljenim podacima Ministarstva financija, RH je dosad ove godine iz EU fondova povukla 662 milijuna eura, odnosno oko 5 milijardi kuna te je 3 milijarde kuna u plusu u odnosu na uplate u europski proračun.

Samu sjednicu premijer Orešković je započeo čestitajući ministru pravosuđa Anti Šprlji na novorođenoj kćeri, poklonivši mu u ime Vlade plišanu igračku i čestitku.

Komentiraj