Orešković: “Ne bojimo se Milanovića i tražimo ostavke”

Ne bojimo se Zorana Milanovića. Glavni problem nije njegovo zlostavljanje i seksizam, nego činjenica da se na čudnovatom mjestu pripadnici podzemlja i paradržave skupljaju s članovima najvišeg državnog vrha i tamo donose odluke koje se tiču svih nas, a predsjednik države ne traži ostavke, nego sam odlazi na to mjesto i brani ministre koji su ondje bili. Kazale su to večeras za Dnevnik HTV-a saborske zastupnice Marijana Puljak i Dalija Orešković, koje je predsjednik Republike danas teško izvrijeđao zbog njihova jučerašnjeg performansa pred Klubom Dragana Kovačevića u Slovenskoj 9 u Zagrebu.

‘Diplomatska berba’: Milanović: “Orešković i Puljak su kao Thelma i Louise, samodopadne narikače”

“I dalje ćemo biti narikače kad treba govoriti o tome kako loše funkcioniraju institucije, a osobne uvrede ćemo stoički izdržati. To nije problem”, kazala je Dalija Orešković. “Nemam ništa protiv da me se promatra, i u minulom radu, i u onome što ću raditi u Saboru”, komentirala je predsjednikove osobne uvrede.

Marijana Puljak kazala je kako su Milanovićev napad doživjele kao “napad na kritiku”. “Svi su problem u ‘aferi Janaf’, cijeli niz institucija, pa i presjednik Vlade koji brani ministre koji su išli u taj Klub”, kazala je.

“Nikad se nećemo spustiti na razinu uvreda koje nam je uputio Milanović. Uvijek ćemo kritizirati instituciju, pa i naricati kao treba. Ne bojimo se. Neće nas zaustaviti”, kazala je Puljak.

Dalija Orešković kazala je kako “ne zna što je Milanović htio reći” kada je omalovažavao njezin rad u Povjerenstu za odlučivanje o sukobu interesa. “Na rezultate rada u tom tijelu izrazito sam ponosna. Ono je jedno tijela u koja je javnost imala povjerenja, a njegovi su rezultati i međunarono prepoznati. Ako je takav rezultat predsjedniku drugorazredan, to više govori o njemu, a manje o tim rezultatima”, kazala je Orešković.

Treba se, kazala je, fokusirati na glavni problem, a ne na Milanovićevo zlostavljanje: kako djeluj državna tijela, kazala je Oreškoviš. “Činjenica je se na jednom čudnovatom mjestu bez dozvole za jelo i piće, u kojemu postoji brojač novca ali ne postoji uređaj za izdavanje računa, pripadnici podzemlja i paradržave skupljaju s pripadnicima najvišeg državnog vrha i ondje donose odluke koje utječu na sudbinu svih nas”, kazala je Orešković. To je problem predsjednika države, nastavila je: on je započeo performans kada je rekao da je svejedno je li se sa zapovjednikom vojske sastajao u vili Weiss, ili na takvom opskurnom mjestu, tvrdi zastupnica.

Ona je uvjerena da “svi uključeni u tu aferu moraju snositi odgovornost”. “Tužno je da smo samo kolegica Puljak i ja pozvale na podnošenje ostavki sve koji su u to uključeni. A kada su predsjednika Republike neki dan pitali trebaju li podnijeti ostavke ministri koji su bili u Klubu, on je odgovorio: ‘Ne'”, podsjetila je.

Komentiraj