OREŠKOVIĆ “Nažalost, izgubili smo 4 godine. Hrvatskoj prijeti postupak korektivnih mjera”

Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Tihomir OPrešković u petak je održao konferenciju za novinare povodom izvješća Europske komisije o hrvatskom gospodarstvu. “Nažalost izgubili smo 4 godine, reforme koje je bivša Vlada obećala i govorila da provode nismo vidjeli rezultate i rezultat toga je da nam danas prijeti postupak korektivnih mjera”, rekao je na početku konferencije Orešković.

Naglasio je kako će se ova Vlada fokusirati na smanjenje duga, povećanje investicija, smanjenje deficira i pojretanje konkretnih reformi. “S naše strane nama je jasno, treba se manje pričati, više raditi. Mislim da ćemo danas dobiti novo izvješće da stvari na papiru nisu dobre i da trebamo provesti reforme”, dodao je.

Orešković je kazao kako se u Hrvatskoj bilježi i očekuje pad nezaposlenosti, ali i kako ima drugih izazova na kojima je potrebno raditi. Naglasio je tu visoku razinu duga i nezaposlenost koja je posljedica kreiranja malog broja radnih mjesta.

“Prošle godine EK zaključila je da u Hrvatskoj postoji situacija pekomjernih makroekonomskih neravnoteža. Definirala je šest preporuka koje su u Hrvatskoj samo u ograničenoj mjeri provedene”, rekao je Orešković i podsjetio da se preporuke odnose na fiskalni okvir, rashode proračuna… “U svim tim područjima preporuke nisu provedene na zadovoljavajući način. Jedino rješavanje nesolventnosti poduzeća je područje za koje EK smatra da su preporuke dobro provedene”, dodaje.

Potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovkis ističe kako smo danas ohrabreni sastankon na kojem je nova Vlada rekla da je spremna suočiti se s problemima i riješiti ih kroz reforme. “Zadovoljni smo s činjenicom da je vlada odlučila da će deficit svesti na razinu ispod 3 posto”, poručuje Dobrovskis, prenosi dnevnik.hr.

Dodao je kako je Europska komisija spremna pružiti tehničku podtšku vladi u provođenju mjera i reformi. “Tehnička pomoć odnositi će se i na pomaganje u boljem korištenu EU fondova”, poručio je.

Premijer Orešković komentirao je i porast BDP-a, naglasivši kako je poruka jasna – “Nije dovoljno”, rekao je. “Ova vlada će iskoristiti fondove i nadam se da ćemo taj rast ubrzati. Bitno nam je da kroz investicije da ostvarimo bolji rast nego ove godine”, poručio je.

Komentiraj