Tehničko premijer Tihomir Orešković održao je govor za Dan državnosti u Hrvatskom saboru.

On također smatra da je Hrvatska u proteklih 25 godina puno postigla. “Postali smo stabilna i funkcionalna demokracija, jedan od jamaca mira u ovom dijelu Europe, te dio europske obitelji – članica NATO-a i Europske unije. Članstvo u tim organizacijama pomoći će nam da uspješnije savladamo izazove koji dolaze – izazove globalizacije, financijske i ekonomske krize, novi izbjeglički val i političke nestabilnost u našem susjedstvu”, ocijenio je Orešković.

Naglasio je, međutim, kako je još puno toga što Hrvatska još može postići. “Danas imamo svoju državu, ali moramo uložiti još veći napor u izgradnji njenih institucija. Moramo inzistirati da institucije brzo i efikasno djeluju i to uvijek u službi pravednosti”, ocijenio je Orešković.

Naglasio je potrebu za puno više odlučnosti, hrabrosti i vodstva. “Liberalna demokracija i tržišno gospodarstvo europskog tipa nemaju alternative. One neće funkcionirati same od sebe nego moramo njegovati političku kulturu koja će ih održati. Naši građani moraju vidjeti da se osobno zalaganje isplati i da politika zaista štiti njihova prava i radi u njihovom najboljem interesu”, kazao je.

Iako smatra kako je nemoguće očekivati slogu oko svih pitanja, poručio je kako “kao narod moramo biti složni oko temeljnih stvari.

“Danas možemo biti ponosni na sve što smo postigli u proteklih 25 godina. Uspjeli smo obraniti, osloboditi i obnoviti domovinu u najtežim okolnostima. Mi koji smo naslijedili ovu prekrasnu zemlju moramo biti dostojni žrtve koju su sinovi i kćeri ove naše domovine dali za slobodu”, poručio je Orešković.

Komentiraj