OREŠKOVIĆ: “Miljević izvrgnuo sve suce javnom sramoćenju”

Predsjednica stranke START i bivša predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković u utorak je na Facebooku oštro komentirala optužbe koje je prije nekoliko dana iznio odvjetnik Zdravka Mamića Veljko Miljević o šest korumpiranih sudaca za koje Mamić navodno zna da primaju mito.

Podsjetimo, Miljević je prije dva dana, gostujući na RTL-u, rekao da je Zdravko Mamić bio najavio konferenciju za novinare koju je na njegov savjet otkazao, a na kojoj je htio govoriti o određenim oblicima korupcije u pravosuđu i to “od srednje do visoke razine”. Kako je rekao Miljević, Mamić je htio imenovati šest sudaca. Miljević je također rekao kako se u kuloarima zna koji su suci spremni za takvu djelatnosti i koji u njoj sudjeluju.

USKOK je objavio kako Miljević o tim saznanjima prethodno nije obavijestio nadležne institucije. USKOK je priopćio kako je odvjetnik Miljević uoči odlučivanja o izručenju njegova branjenika Mamića Hrvatskoj, iznio neodređene navode o korumpiranosti sudaca a da prethodno nije o tome obavijestio nadležne institucije, iako je vrlo dobro upoznat sa zakonskim odredbama koje se odnose na prijavljivanje kaznenih djela.

“Odvjetnik Miljević sigurno zna da je svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Jednako tako je sasvim sigurno upućen kome treba podnijeti kaznenu prijavu, kao što zna i za posljedice neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela”, navodi USKOK.

“Javna optužba odvjetnika Veljka Miljevića da je šest neimenovanih i neidentificiranih sudaca korumpirano, etički je i kazneno-pravno neprihvatljiva. Kao predsjednička kandidatkinja, ali i kao odvjetnica zalažem se i borim za nultu snošljivost prema svim oblicima korupcije, posebice one političke i pravosudne. Ističem da korupcija nije anonimna. Ona uvijek ima svoje lice, svoje ime i prezime, svoj identitet. Stoga osuđujem postupak kolege odvjetnika Veljka Miljevića koji je u ime svog klijenta, inače bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića, donatora i pokrovitelja većeg broja večera Kolinde Grabar Kitarović, svojom izjavom o šest neimenovanih korumpiranih sudaca sve hrvatske suce i sudstvo u cjelini izvrgnuo javnom sramoćenju”, napisala je između ostalog Orešković.

Javna optužba odvjetnika Veljka Miljevića da je šest neimenovanih i neidentificiranih sudaca korumpirano, etički je i…

Posted by Dalija Orešković – START on Monday, July 22, 2019

Komentiraj