OREŠKOVIĆ “Hrvatska će štititi svoje nacionalne interese u izbjegličkoj krizi”

EPA/OLIVIER HOSLET

Nakon što je Austrija uvela restrikivni režim za ulazak izbjeglica, Hrvatska će štititi svoje nacionalne interese, ali fokus treba usmjeriti prema rješenju na tursko-grčkoj granici, izjavio je u petak hrvatski premijer Tihomir Orešković.

Situacija se mijenja iz dana u dan i mi ćemo dnevno pratiti kako se razvija. Hrvatska će štititi svoje nacionalne interese, ali glavna je poruka da treba surađivati s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom i imati otvorenu komunikaciju, kako bismo mogli pravodobno reagirati”, rekao je premijer Orešković dolazeći na nastavak summita čelnika EU-a.

 

  • U četvrtak poslije podne, prije početka summita, premijer Orešković i slovenski premijer Miro Cerar održali su kratki sastanak s čelnicima četiriju zemalja Višegradske skupine.

 

Višegradska skupina – Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka – najviše sumnja u uspjeh zajedničkog akcijskog plana s Turskom prema kojem bi ona trebala zaustaviti izbjeglički val prema Europi i stoga traže alternativni plan i najviše ustraju na zatvaranju grčko-makedonske granice.

Premijer Orešković je rekao da ne bi nazvao planom B to da na makedonsko-grčkoj granici Hrvatska surađuje s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom, ali da je fokus na Turskoj i tursko-grčkoj granici, gdje će i NATO pomagati u nadzoru pomorske granice.

“To je kombinacija jednog i drugog rješenja”, rekao je Orešković.

Austrija uvela migrantske kvote

Austrija je u petak počela provoditi odluku o ograničavanju ulaska migranata, unatoč kritikama koje je zbog toga doživjela u Europskoj uniji.

Po toj odluci, Austrija će primati samo 80 tražitelja azila dnevno te još 3200 ljudi koji izraze namjeru za podnošenjem zahtjeva za azil u Njemačkoj.

Zbog te odluke Austriju je oštro kritizirala Europska komisija i ocijenila da je to protivno europskom i međunarodnom pravu.

Austrijski kancelar Werner Fayman u petak je po dolasku na nastavak summita branio odluku o uvođenju restriktivnog režima ulaska.

Na upit hoće li Austrija povući svoju odluku ako se postigne europsko rješenje, Fayman nije odgovorio izravno.

“Mi smo učinili više od većine drugih zemalja članica. Odlučili smo ove godine primiti 37.500 izbjeglica, a kad bi sve druge članice primile toliko u odnosu na svoj broj stanovnika, to bi značilo da bi EU kao cjelina mogla primiti više od dva milijuna ljudi. Učinili smo više nego što smo trebali i sad je dosta”, rekao je Fayman.

Komentiraj