Orešković: “DORH je možda instrumentaliziran, a vlast opstruira utvrđivanje činjenica”

Najava državnog odvjetništva da će na potresom pogođena područja poslati istražitelje da utvrde je li u poslijeratnoj obnovi bilo kriminala izaziva sumnju da je DORH instrumentaliziran, te u zlouporabu vlasti koja pokušava opstruirati utvrđivanje činjenica, izjavila je u utorak za nacional.hr supredsjednica stranke Centar Dalija Orešković.

Nacional.hr razgovarao je s Orešković nakon što je na Facebooku objavila status u kojemu je pozvala građane da reagiraju. “Podijeli ako se slažeš da skrivanje popisa tvrtki koje su obnavljale Baniju služi za prikrivanje zločina koje su članovi HDZ-a počinili u obnovi nakon rata!”, stoji u Facebook statusu Orešković.

“DORH nema ovlasti da naloži Ministarstvu graditeljstva i Državnom uredu za obnovu da odbiju podnesene zahtjeve za objavu podataka o izvođačima radova i obavljenim nadzorima na obnovi kuća na Baniji – zašto su onda podaci tajna i tko je zabranio njihovo objavljivanje – pišite u komentarima! Zna se!”, napisala je Orešković.

“Još 5. siječnja uputila sam DORH-u e-mail s pitanjima, jer sam slutila što bi se moglo dogoditi”, objasnila je Orešković za nacional.hr.

“Premijer Plenković sam je u medijima izjavio da će svi podaci biti objavljeni, nakon što se vidjelo da su kuće obnovljene poslije rata porušene u potresu, jer u njima nije bilo ni željeza ni armatura”, dodala je.

“A onda je DORH, koji inače nije poznat po agilnosti i brzini, brže-bolje objavio da će poslati istražitelje na teren. Kakav teren?! Tlo se još uvijek trese, tamo je potpuni kaos i nema nikakve sustavne organizacije, a istražitelji DORH-a morali bi se javiti voditelju stožera Sisačko-moslavačke županije Ivi Žiniću, koji bi, po svakoj logici, trebao biti jedan od osumnjičenika u istrazi DORH-a”, kazala je Orešković.

“Naprosto je neshvatljivo da su istražitelji, kada su došli primjerice u selo Strašnik, ljude čije su se kuće urušile pitali imaju li dokumentaciju o obnovi. Može li se očekivati da će ljudi, kad u potresu bježe iz kuća spašavajući živu glavu, prvo posegnuti za dokumentacijom i papirima?”, pita Orešković.

“Zato sam pitala DORH kako su odredili prioritete. Jer, čim bi se istražitelji došli javiti Žiniću, moguća je kompromitacija istražnog postupka. Pitala sam ih i da se očituju jesu li ta kaznena djela zastarjela, jer o tome postoje oprečna mišljenja: predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić tvrdi da jesu, dok odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da nisu. Kani li DORH istraživati nešto što je u zastari? A istodobno, Državni ured za obnovu kaže da medijima neće dostaviti javne podatke o tvrtkama koje su obnavljale Baniju, jer DORH nešto istražuje. Sve to jako vuče na zloupotrebu vlasti. Istodobno, ako DORH otvori istragu, od saborskog istražnog povjerenstva neće biti ništa. I, što će tada biti? Pojeo vuk magare”, kazala je Orešković.

“Zato smo mi u Centru, svjesni da prijeti takva opasnost, i ne čekajući da se o istražnom povjerenstvu uopće raspravlja, učinili jedan u nizu koraka, ne želeći dopustiti da nas HDZ nadigra”, kazala je Dalija Orešković za nacional.hr.

Komentiraj