OREŠKOVIĆ: “Dok god ova saborska većina bira, moja prijava nema smisla”

Bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i kandidatkinja u prvom krugu predsjedničkih izbora, Dalija Orešković, u četvrtak je za N1 kazala da prijava za funkciju glavnog državnog odvjetnika, odnosno odvjetnice u ovom času nema smisla “dok god ova saborska većina bira”.

Krešković je komentirala i slučaj s Draženom Jelenićem. Smatra da je cijela situacija samo dokaz da se promiviraju nečiji mutni interesi i da je ovaj slučaj pokazao da je Glavni državni odvjetnik interes tajne grupacije stavio ispred javnog interesa.

“Ukratko, to je samo još jedan u nizu primjera države koja se nalazi u slobodnom padu. Ako postoji osoba koja bi dobro trebala poznavati problematiku sukoba interesa, to bi onda trebao biti Dražen Jelenić. Kad je izjavio da mu imponira činjenica da je pozvan u tajno društvo čije članova neće moći prozivati u situacijama kad će se naći u sukobu interesa, pokazuje da je nečije mutne poslove i interese stavio ispred interesa Ustava, zakona i svega što je kao običan državni odvjetnik, a pogotovo kao glavni trebao štititi”, rekla je Orešković.

Naglašava kako se ovdje ne radi o običnoj udruzi građana. “Nije isto biti član sportskog kluba pa istovremeno državni ili pravosudni dužnosnik ili član grupacije kojoj je skrivanje identiteta i međusobna lojalnost na prvom mjestu. Zato dužnosnici ne mogu biti članovi tajnog udruženja, to je osnovno počelo demokracije, jer javne dužnosti moraju obavljati transparentno i u javnom interesu, i kad se nađu na mjestu bilo koje odluke o događaju ili osobi, postoji obaveza dužnosnika da se izuzme iz postupanja i obrazloži razloge zašto se izuzima”, pojasnila je.

Naglasila je da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa uopće nije nadležno za Glavnog državnog odvjetnika. Za Jelenića kaže da ćemo ga pamtiti po tome što je “uspio u dvije godine biti gori od svih svojih prethodnika zajedno”.

Na koncu je na pitanje planira li se javiti za mjesto Glavnog državnog odvjetnika, odnosno odvjetnica rekla da to nema smisla dok god je ovakva saborska većina:

“Dok god ova saborska većina bira, to će biti jedna te ista osoba samo s drugim imenom i prezimenom. Imalo bi smisla razmišljati o DORH-u kad bi to tijelo dobilo kvalitetne alate za rad. Ovog trena s ovakvom saborskom većinom moja prijava nema smisla. Ono što želim promijeniti je bitka koja se mora voditi na drugom terenu. Puno sam već žrtvovala upravo da kažem gdje su lopovi koje prve trebamo istjerati iz njihovih fotelja”, zaključila je.

Komentiraj