Patrik Macek/PIXSELL

OREŠKOVIĆ “Ako Šešelj dođe u Hrvatsku biti će uhićen, a nema smisla da Vučić dolazi u Dubrovnik”

Tehnički premijer Tihomir Orešković u utorak je gostovao u emisiji RTL Danas, u kojoj je rekao da srbijanski premijer Aleksandar Vučić ne treba dolaziti u Dubrovnik.

“Mi smo premijera Vučića pozvali prije mjesec i pol. Odnosi su tada bili drugačiji. Mislim da je rok do 29. srpnja bio da dobijemo odgovor na poziv. No, prvi smo put tek jučer čuli da Vučić neće doći. U zadnjih 20 dana se promijenio format summita, te smo javili Vučiću da nećemo imati premijerski panel. Ne vidim smisla zašto bi Vučić došao”, rekao je Orešković dodajući da će Vojislav Šešelj biti uhićen ako dođe u Hrvatsku.

Ovoga će se tjedna Orešković sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Upitan o medijskim napisima da se nije konzultirao s predsjednicom, Orešković kaže: “To apsolutno nije točno. Radi se o neformalnoj diskusiji gdje je kancelarka pozvala mene i kolege iz Austrije, Slovenije i Bugarske”, kaže tehnički premijer dodavši da će jedna od tema na sastanku biti i izbjeglice.

Orešković ne smatra da je Hrvatska krhka u ovo predizborno vrijeme, te kako je pokazala da može dobro surađivati s drugima. Dodao je da je sastanak u Berlinu neformalan i ne vjeruje da će na njemu biti nekih novih dogovora. Ali, ako bude, najavljuje, sazvat će sjednicu Vlade. “Neću ja kao premijer sam donositi odluke”.

Upitan je li njegova Vlada prekoračćila ovlasti s raznim imenovanjima i odlukama u razdoblju od opoziva, ogovara: “Apsolutno ne”. Kaže da su jedino pokazali da rade i da će raditi do kraja, napominjući kako je sve u skladu sa zakonom.

Kaže i kako politici nije rekao ‘zbogom’, već samo ‘doviđenja’. Nije se uključio u kampanju, a poručuje kako svoj posao želi odraditi do kraja. “Ja ovdje vidim ogroman potencijal. Žao mi je što nismo imali priliku da taj potencijal aktiviramo. BDP raste, dug smo počeli smanjivati, deficit pada… Politika je dio sustava, ali vidio sam da Hrvatska ima veliki potencijal”, zaključio je gostovanje na RTL-u tehnički premijer Tihomir Orešković.

Komentiraj