Oreščanin: “Bratić mi je teški srčani bolesnik, bori se za gospodarstvenike, za njega nema cjepiva. Za Burilovića ima”

Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika, za Dnevnik N1 komentirao je popuštanje mjera.

Podsjetimo, UGP je u četvrtak prekršajnu prijavu zbog prosvjeda na Trgu. Udruga treba platiti 20 tisuća kuna, a Hrvoje Bujas kao odgovorna osoba 10 tisuća kuna.

Iz Udruge smatraju kako za takav ishod nema osnove.

“Smatramo da nismo imali nikakvu veću osnovu od bilo kojeg drugog skupa da budemo kažnjeni, za koje su premijer i ministar Božinović rekli da su legalni, da treba imati razumijevanja”, rekao je Dražen Oreščanin.

Najbolje u vojnu mirovinu

Potom se osvrnuo na činjenicu da se predsjednik HGK-a Luka Burilović zbog zdravstvenih problema cijepio protiv koronavirusa, rekavši da je hrvatski ratni vojni invalid zbog teškog oboljenja pluća, naveo kako je imao tešku tuberkulozu, teški upalni bronhitis, blagu astmu i upalne procese, odnosno, alergijske poteškoće. Zbog svega toga, kazao je, liječnici su mu rekli da spada u rizičnu skupinu i da se što prije pokuša cijepiti.

Oreščanin je stoga naveo dva slučaja iz svoje obitelji.

“Majka mi ima 85 godina, svaki tjedan dva puta zove doktoricu, ne zna se kad će biti cjepivo za nju. Bratić mi je srčani bolesnik, čeka premosnicu od 11. mjeseca, ne može u bolnicu zbog korone i još uvijek ne zna kad će se cijepiti.

Teško je što se on s takvim zdravstvenim problemima bori za hrvatske gospodarstvenike. Preporučujem mu da se odmah umirovi, s obzirom na to da je ratni vojni invalid, ima pravo sigurno na invalidsku mirovinu”, rekao je Oreščanin.

“Ako se može u kockarnicu, može se i u kafić”

Vlada je danas malo smanjila diskriminaciju, kaže Oreščanin. “Ako netko može u kockarnicu, može i u kafić ili dječju igraonicu, koje su također zatvorene. Predložio sam ministru Aladroviću da u znak solidarnosti imaju plaću 4000 kuna pa bi možda to trebao biti sljedeći korak.

Korektno bi bilo da se dozvoli rad ugostiteljima i igraonicama te da Vlada pristane na model obeštećenja koji koriste Austrija i Njemačka, a kod nas iznos može biti i manji. U model ulaze i zatvoreni poduzetnici, ali i event industrija, putničke agencije, povremeni prijevoz te turistički vodiči”, tumači Orešković.

Mjere za studeni i prosinac dosta su kasnile, a mjere za siječanj se isplaćuju redovito, kazao je Oreščanin.

Komentiraj