Patrik Macek/PIXSELL

Orepić u lovu na dilera dokumenta kojim ga se htjelo diskreditirati

Izvori bliski Mostu ispričali su Nacionalu da bi se tijekom ovoga tjedna mogli dodatno zaoštriti ionako napeti odnosi između Mosta i Domoljubne koalicije, kao i između Tomislava Karamarka i premijera Tihomira Oreškovića. Tvrdi se da bi se to moglo dogoditi zbog finalizacije izbora za ravnatelja SOA-e, kao i zbog interne istrage koju će MUP najvjerojatnije početi provoditi zbog curenja dokumentacije koja je objavljena s ciljem da se kompromitira Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Most će se vjerojatno aktivnije uključiti u proces imenovanja ravnatelja SOA-e. Predviđa se da bi Most mogao premijeru Tihomiru Oreškoviću i formalno predložiti jednog ili više kandidata za tu funkciju. Most očekuje da će ravnatelj SOA-e postati njihov kandidat, jer je tako dogovoreno između Domoljubne koalicije i Mosta uoči sklapanja njihova političkog sporazuma. Time bi se okončala, ili bi možda tek zapravo započela, drama kroz koju prolazi prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, čiji su suradnici, ili možda on osobno, u više navrata plasirali u dnevni tisak tko su Karamarkovi kandidati za tu funkciju. Nekim dužnosnicima Mosta nije jasno zašto Karamarko pokazuje toliku nervozu oko SOA-e, jer je ionako dogovoreno da HDZ na tu instituciju neće imati presudan utjecaj.

Prema tvrdnjama izvora bliskih Mostu, većina kandidata koji su se kroz medije promovirali kao Karamarkovi kandidati, dobro je nasmijala vodstvo Mosta jer ih smatraju nekompetentnima i neprimjerenima za obnašanje te funkcije. Jednoga od njih (identitet poznat redakciji Nacionala) za kojeg se tvrdilo da ga je Orešković pozvao na razgovor, zapravo su iz HDZ-a vješto nakratko ugurali u premijerov dnevni raspored, tvrde izvori bliski Mostu. Tvrdi se da se kasnije Orešković u privatnom krugu zapitao tko mu je uopće mogao poslati tako potkapacitiranog kandidata.

„Karamarko je oko te priče nervozan jer je počeo shvaćati da ne može manipulirati premijerom i Mostom onako kako je naumio. To pokazuje da nije bio iskren prilikom potpisivanja sporazuma o suradnji između Domoljubne koalicije i Mosta. Nervozan je i zato što bi gubitak kontrole nad represivnim i sigurnosnim sustavom mogao stvoriti dodatni pritisak na njega samoga i njemu lojalne kadrove u HDZ-u. Svi oni opterećeni su raznim repovima iz prošlosti, a agresivno su se pokušali štititi zamjenom teza da su zapravo na meti političkog progona pojedinaca koji su zloupotrebljavali sustav. To je moglo proći dok je na vlasti bila lijeva koalicija, ali što će tvrditi sada, kada je na vlasti Domoljubna koalicija? Zato se i vrši toliki pritisak na Orepića i Lozančića“, tvrdi izvor blizak Vladi.

Vlaho Orepić insistirat će na internoj istrazi o tomu tko je medijima plasirao dokumentaciju o tzv. topničkim dnevnicima koje je navodno skrivao upravo Orepić. On sumnja da je te dokumente plasirao netko blizak Karamarku, možda i po njegovu nalogu, kako bi se napravio pritisak na Orepića. Ako bi se te sumnje pokazale točnima, tada bi se moglo tvrditi da upravo taj milje zloupotrebljava sustav radi političkog obračuna.

Karamarkovi protivnici tvrde da bi ta medijska operacija Karamarku mogla nanijeti više štete nego koristi i zato što je ponovo stavila u fokus javnosti temu topničkih dnevnika. Njih su policija i SOA po nalogu Haaškog suda duže vrijeme agresivno tražili, da bi Haaški sud naposljetku zaključio da Hrvatska dobro surađuje s tom institucijom, što je bio preduvjet za uspješno okončanje pregovaračkog ciklusa tijekom pristupa EU. Proizvedeno je više od sedam tisuća stranica kojima se Haaškom sudu htjelo pokazati kako se traže topnički dnevnici, a službeni stav bio je da oni zapravo i ne postoje, već je riječ o nizu nepovezanih dokumenata. Unatoč tomu, u toj opsežnoj akciji je više desetaka osoba tijekom suđenja Anti Gotovini bilo izloženo iznimnim pritiscima i kazneno prijavljeno. Tijekom te akcije ministar unutarnjih poslova bio je Tomislav Karamarko, koji sada za potrebe obračuna s Orepićem tvrdi da je upravo Orepić skrivao topničke dnevnike, iako na položajima koji su upisani na spornoj karti koju je Orepić zadržao, uopće nije bilo topništva. Možda kako bi posredno pokazao Karamarku da se neke smjene unutar sustava policije provode, Orepić je smijenio Vitomira Bijelića, Karamarku bliskog čovjeka koji je supotpisao dokument koji je objavljen s ciljem Orepićeve diskreditacije.

Komentiraj