Tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić večeras je u emisiji RTL Danas potvrdio da je policija zasad identificirala 37 huligana koji su izazvali nerede na stadionu u St. Etienneu na utakmici drugog kola Europskog prvenstva između Hrvatske i Češke. Orepić dodaje da ih je četrnarst privedeno.

“Imamo jedan kompleksan, neprihvatljiv društveni odnos koji za posljedicu ima to bezobzirno, huligansko ponašanje, a mi smo došli u fazu da ga sankcioniramo. Za sada smo prepoznali 37 ljudi koji su sudjelovali u neredima, priveli smo ih 14, prijavili 13, 10 ih je pritvoreno, a trojica su još nedostupna”, rekao je Orepić dodajući da je u ovoj situaciji vrlo važno prepoznati čime je to hulgansko ponašanje motivirano.

Naglasio je kako ovi problemi uvelike proizlaze iz složenog i konfliktnog odnosa navijačnih skupina i Hrvatskog nogometnog saveza. Ipak, u huliganskom ponađanju ne pronalazi nikakvo opravdanje. “No, ni taj konfliktni odnos nema opravdanja. Mi u svečanoj loži uistinu u tom trenutku imamo ljude koji ne poštuju hrvatske zakone više od pola godine, svoje djelovanje nisu uskladili sa Zakonom o sportu. Imamo ljude protiv kojih se vode dvije USKOK-ove istrage, podignute dvije aktualne optužnice. Znači to su svi problemi koji ukazuju na jedan ozbiljan društveni problem kojem trebamo pristupiti i o kojem trebamo otvoreno razgovarati i rješavati ga”, naglasio je.

Orepić ističe da u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta rade prijedloge izmjena Zakona o sportu i Zakona o sprečavanju nereda.

Komentiraj