Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kazao je da prva grupa migranata, što je u petak sukladno Europskom planu za upravljanjem migracijama iz Italije premještena u zagrebačko prihvatilište Porin, pokazuje da je Hrvatska zrela prihvatiti i živjeti različitosti.

Orepić je ispred prihvatilišta Porin dočekao prvu skupinu od četvorice migranata iz Eritreje, zajedno s voditeljem Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Brankom Baričevićem.

Posjetio je da je Hrvatska prije tri godine primljena u Europsku uniju te da je sada u prilici izraziti dobrodošlicu i pomagati ljudima koji su u nevolji. No, dodao je da nije riječ tek o humanoj nakani već i obvezi što proizlazi iz članstva u Europskoj uniji.

‘Početak procesa u kojem će sudjelovati sve državne institucije’

“Ovim činom Hrvatska pokazuje da je ozbiljna zemlja i da izvršava ono što je preuzela”, kazao je Orepić, dodajući da je ovo tek početak procesa u kojem će odgovornost morati pokazati sve državne institucije.

“Sada idemo dalje, vidjet ćemo kako ćemo dalje provoditi skrb. Ovo je početak procesa… Sve do sada smo odradili vrhunski i ovo ćemo”, kazao je Orepić.

Baričević je izrazio zadovoljstvo što u ime Europske komisije može čestitati hrvatskoj Vladi i narodu jer su “otvorili vrata i srca” za ljude koji prolaze kroz tragedije kroz koje je i Hrvatska prolazila prije 25 godina.

“Hrvatska se time svrstala u članice koje su pokazale da su zrele i shvatile da se problem migranata može riješiti jedino ako ga shvaćamo kao zajednički problem”, kazao je Baričević.

“To je dokaz jedne zrelosti i naša odgovornost jer solidarnost traži i odgovornost. Mislim da smo na ovaj način pokazali da je Hrvatska jedna od članica Unije koja to prepoznaje, jer ovaj problem nije samo problem jedne zemlje ili EU nego je globalni problem”, kazao je Baričević.

EU za migrante u Hrvatskoj osigurala 70 milijuna eura

Na pitanje da prokomentira tvrdnje kako se Hrvatska nije dobro pripremila za prihvat migranata rekao je da je iz europskog proračuna za migrante u Hrvatskoj do 2020. osigurano čak 70 milijuna eura za koje vjeruje da će ih Hrvatska znati iskoristiti.

“Kolike smo stotine tisuće izbjeglica smjestili prije 25 godina. Siguran sam da će to iskustvo, znanje i srce pomoći da i sada Hrvatska bude dobar primjer ne samo regiji nego i globalno”, poručio je Baričević.

Voditeljica prihvatilišta Anita Dakić kazala je da će četvorica migranata već sutra “ući u proceduru” i podnijeti zahtjev za međunarodnom zaštitom, koji će se “riješiti prioritetno”. “Ne želim se vezati za neke rokove, ali najduže što možemo očekivati je 30 dana”, kazala je Dakić.

Podsjetila je da prihvatilište migrantima pruža tri obroka, od čega dva kuhana, ali i niz radionica i dnevnih aktivnosti poput učenja jezika te psihosocijalne pomoći.

Dodala je i da su u prihvatilištu spremni primiti i nove ljude, u skladu s rasporedom koji napravi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Jedan od migranata, 27-godišnji Abdul Rahmani kazao je novinarima da je sretan što je u Hrvatskoj te da nije očekivao tako srdačan doček. Rekao je i da se nada da će kao vozač naći dobar posao te u Hrvatskoj ostati do mirovine.

Komentiraj