Dalibor Urukalovic/PIXSELL

OREPIĆ “Nema opasnosti od reaktiviranja Balkanske rute, iako je više ilegalnih prelazaka”

Tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u srijedu je izjavio kako još uvijek nema opasnosti od reaktiviranja Balkanske rute, iako je u posljednja dva mjeseca uočljiv porast pokušaja nezakonitih prelazaka na državnoj granici s Republikom Srbijom.

“Svakodnevno se razmjenjuju informacije između zemalja članica Frontex-a te se dobivaju informacije iz trećih zemalja, a koriste se i one dobivene putem tehničke opreme (satelitskih i radarskih snimaka, praćenja plovila i dr.). Naravno, prate se događaji na širem području, posebice situacija u Turskoj i Grčkoj, kao i mjere koje poduzimaju ostale članice EU, naročito Mađarska. Raspored policijskih službenika i opreme, u skladu s analizom rizika, potvrđuje da još nema opasnosti od reaktiviranja Balkanske rute koja bi jače zahvatila Republiku Hrvatsku”, poručio je Orepić.

Do nedjelje, 4. rujna, uz Srbiji je trajno smješteno 1415, a privremeno 2524 migranata, a najviše ih se nalazi u Horgošu, Subotici i kampovima u Šidu, Adaševcima i Principovcu. Orepić naglašava da je većina migranata iz Pakistana, Afganistana i Iraka, koje mađarske vlasti ne primaju, pa se vraćaju u Srbiju, odakle neki pokušavaju ilegalno prijeći hrvatsko-srpsku granicu.

“Hrvatska granična policija je na pojačani nezakoniti prelazak državne granice spremna odgovoriti i ljudstvom i opremom, a u okviru integriranog upravljanja granicom će, uz planirano angažiranje drugih agencija, pokriti svu relevantnu problematiku vezanu za pojačani migracijski val”, poručuje Orepić dodajući da će o svim eventualnim okolnostima hrvatska javnost biti pravovremeno izviještena.

Komentiraj