OREPIĆ “Klasični kokošarski odnosi baš zadnje vrste”

Patrik Macek/PIXSELL

Gost Novog dana televizije N1 bio je nekadašnji Mostovac i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, danas nezavisni zastupnik, koji osniva svoju stranku – “Nova politika”, a osvrnuo se i na aktualna događanja.

Komentirajući aferu SMS Orepić je ustvdio da su nositelji vaninstitucionalne moći u ovom trenutku nadvladali institucionalnu vlast.

Što se događa?

Imate gotovo 20 godina čisto političko kadroviranje u svim dijelovima, postavljanje vlastitog biračkog tijela gdje je došlo do zasićenja i negativne selekcije, ovisnog o ovim ljudima koji su nositelji vaninstitucionalne vlasti izvan moći i bit će toga još, siguran sam.

Smatrate li da je tajming slučajan?

U politici je malo tog slučajnog ili da kažem ništa nije slučajno, ali ne bih ovo isključivo vezao za političke obračune.

Bi li trebalo prozvati i one koji kadroviraju?

Definitivno. Klasičnom logikom je da je netko nekom ponudio uslugu da će mu utjecati na ishod sudskog procesa, ovaj je platio, ali nije dobio što je htio i možda se radi o nekoj vrsti odmazde, to su klasični kokošarski odnosi baš zadnje vrste. Kao država se moramo usmjeriti na konkretne događaje i zaštitu države.

Ima li to veze s prosvjedom u Vukovaru?

Moguće je da je to jedna avantura vaninstitucionalnih nositelja moći, da to rade, ali ne mogu, vidjet ćete, neće uspjeti.

Tko je tu u nezavidnoj situaciji?

U najnezavidnijoj situaciji je narod, narod ispašta, pa vidimo na koji se način bavimo poreznom reformom.

Govori se opet o sprezi obavještajnog podzemlja i politike, može li se tu što razriješiti?

Ako se dogodi reakcija izvan mentorske politike – sad imate tipičnu mentorsku politiku – političarima je bitno da se svide mentoru kako bi zagarantirai svoje mjesto na izbornoj listi, odgovornost prema narodu je nebitna. Sada je bitno da se oni koji su politiku kao nešto besmisleno stavili po strani vrate i daju glas onome koji to može, nisam siguran da ovi imaju potencijal sami sebe pročistiti. Kažu slijedi nam velika koalicija, HDZ je već velika koalicija. Nisam siguran da imaju potencijala sami sebe pročistiti od onih koji svoju moć zasnivaju na vaninstitucionalnom utjecaju. Plenković, bez obzira na sve, njega je prepoznala određena skupina ljudi u krizi i postavila ga, taj demokratski proces nije krenuo od naroda. Ovi novi su još gori, trebamo vratiti demokraciju u stranke i od njih očekivati demokraciju u državi, ovi sigurnosni problemi su samo posljedica tih i takvih odnosa. Plenković da ima najbolje namjere, nisam siguran koliko će uspjeti jer nema taj razvojni put koji se treba dogoditi.

Pregovarate li s nekim od ovih nezavisnih?

Moje političko opredijeljenje jest okupljanje oko političkog cilja. Moj cilj je da budemo kao jeda Danska ili Irska, koja ima visok indeks ekonomskih sloboda, politika mora biti obavljanje posla za narod.

Što je sa strankom?

Pri kraju smo s osnivanjem, ne žurimo, radimo.

Jeste li razgovarali s kime od ovih novih aktera?

Razgovaram sa svima, ali nova politika – novi ljudi, to će biti koncept. Nismo svi isti, ne mogu prihvatiti tu tezu i to je osnovna poruka – nismo svi isti, da se može napraviti velik posao, tendencije se mogu promijeniti u jednom mandatu, a značajno za dva mandata.

Komentiraj