Orbanova stranka Fidesz sada želi ostati u EPP-u

Fidesz, desna stranka mađarskog premijera Viktora Orbana sada želi ostati u konzervativnoj grupaciji europskih pučana (EPP) u svojevrsnom preokretu nakon izbora za Europski parlament prošlog mjeseca.

“Vjerujem da je to najbolje za nas. To je najbolje i za EPP, da nas zadrže”, rekao je predstojnik kabineta mađarskog premijera Gergely Gulyas u intervjuu za njemački Die Welt, objavljenom u utorak.

EPP je suspendirao Fidesz na neodređeno vrijeme zbog prljave kampanje usmjerene na konzervativnog predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera.

Prošli mjesec je Orban rekao da će Fidesz napustiti EPP ako pučani odluče formirati centristički blok sa socijaldemokratima, Zelenima i liberalima. Klub zastupnika EPP-a bi umjesto toga trebao sklopiti savezništva s krajnje desnim krilom Europskog parlamenta, rekao je Orban.

U utorak je Gulyas ublaženijim tonom poručio: “Postoje pitanja na kojima možemo surađivati sa socijaldemokratima, Zelenima i liberalima”.

Do preokreta dolazi nakon slabijeg, nego što se očekivalo, rezultata krajnje desnih populista na izborima održanih od 23. do 26. svibnja.

Ipak, Gulyas poručuje da se Fidesz nastavlja protiviti izboru vodećeg kandidata EPP-a Manfreda Webera za novog predsjednika Komisije.

Weber, čelnik EPP-a u aktualnom sazivu, sukobio se s Fideszom i podržao suspenziju mađarske stranke u ožujku.

Komentiraj