‘Orbana ne treba ni sotonizirati ni glorificirati’

EPA/DOMENIC AQUILINA

Saborski zastupnik HDZ i bivši ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier gostovao je u ponedjeljak u emisiji ‘U mreži prvog’, gdje je komentirao premoćnu pobjedu Viktora Orbana na parlamentarnim izborima u Mađarskoj.

“Orbana se ne treba ni sotonizirati ni glorificirati. Treba jednostavno, što se Hrvatske tiče, voditi računa o našim interesima. Mislim da bi to bilo potpuno pogrešno, a takva pogreška je po mom mišljenju učinjena za vrijeme vlade lijevoga centra u Hrvatskoj, gdje se išlo ideologizirati bilateralan odnos između Hrvatske i Mađarske. To sasvim sigurno nije dovelo do nekih rezultata. Dapače, prilično je loše završilo za bilateralne odnose”, rekao je Stier.

Dodao je kako se Hrvatska ne mora nužno složiti s nekim stvarima koje se događaju u srednjoj Europi. “Što ne znači da trebamo zatvoriti vrata srednjoj Europi i ne vidjeti da imamo puno zajedničkih interesa i dodirnih točaka i na tome graditi dobre odnose”, kaže bivši ministar vanjskih poslova dodajući da treba valoeizirati i stvari poput važne uloge koju je Orban odigrao u završnoj fazi hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Stier se na početku emisije kratko osvrnuo na svoje izjave s kraja prošlog tjedna, o klerikalcima, antiklerikalcima i Istanbulskoj konvenciji. “Čemu nervoza, čemu panika, imat ćemo u Saboru prilike argumentirati svaki stav”, rekao je.

Komentiraj